Onder de continue druk van veel werk, oneindige takenlijsten, veel afleiding en altijd bereikbaar zijn, zijn rust en ontspanning de eerste zaken die we laten schieten. Daar hebben we pas tijd voor als al het andere is gedaan. Hoe zou het zijn als we meer andersom kunnen denken?

Ontspanning als belangrijkste leidraad

Kort geleden luisterde ik de 100% Inspiratie Podcast met Richard de Leth. Hij houdt zich bezig met voeding en gezondheid. Eén van de dingen die in dit interview naar voren kwam, was deze quote:

“Ontspanning is heilig”

Ontspanning

Terwijl de meeste mensen juist een groot tekort hebben aan ontspanning. Veel van ons werken 40+ uur per week, checken ‘s avonds, in het weekend en tijdens de vakantie onze mail. En in de tijd die we ‘vrij’ zijn, zitten we op de bank tv te kijken. Met de overdaad aan prikkels is dat ook niet echt ontspanning te noemen, je hersenen krijgen hiermee nog steeds geen rust.

Rustmomenten inplannen

Als je met een planning werkt, herken je waarschijnlijk dit: alle afspraken met anderen worden ingepland. Misschien plan je zelfs je taken of belangrijke deadlines in. En alles wordt nauw aaneengesloten ingepland: vergaderingen, reistijd, afspraken met klanten, taken of projecten waar je aan werkt.

Hoe zou het zijn als je rust gaat inplannen? Begin misschien maar met twee keer een kwartier per dag. Ga naar buiten, of ga eens gewoon rustig zitten en focus op je ademhaling. Kom letterlijk even tot rust. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken, door vaker even rust te nemen wordt je uiteindelijk productiever en krijg je meer gedaan. Werken vanuit rust geeft energie, zoals in dit verhaal van Omdenken ook te lezen is.

“Maar ik heb geen tijd voor ontspanning”

Ben jij in de beleving dat je geen tijd hebt om rust te nemen? Besef dan dat je roofbouw pleegt op je lijf en op je denkvermogen. Veel van ons werken tegenwoordig als ‘kenniswerker’. Dit betekent dat we veel met ons hoofd werken, nadenken, oplossingen moeten verzinnen, etc. Waarschijnlijk heb je ook wel eens gehad dat je vast zat in een vraagstuk en dat je na een korte pauze ineens de oplossing had. Dit komt, volgens dit artikel van Harvard Business Review, doordat in rust nieuwe verbindingen worden gelegd met oude informatie. Dat verklaart ook waarom je ineens die briljante ingeving na een korte pauze hebt!

Een paar tips om meer rust in je dag te plannen:

Hou dit minimaal 2 weken vol om te kijken wat het effect bij je is.

Zo krijg ik nooit mijn werk af

Misschien denk je nu “ja, alles leuk en wel maar ik krijg nu mijn werk al niet af”. Maar als je dan nu toch je werk al niet af krijgt, wat houdt je dan tegen om iets nieuws te proberen? Als je steeds hetzelfde doet, krijg je ook hetzelfde resultaat. Dus wil jij een ander resultaat (meer rust), doe dan anders (meer rust)!

Laat me weten hoe het je bevalt om vanuit meer rust te werken!

 

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!