E-mail op je telefoon: voor veel mensen is het vanzelfsprekend. Handig, want je hebt alles bij de hand, kunt altijd even checken. Maar is e-mail op je telefoon echt zo fijn?

Veel van ons hebben onze telefoon de hele dag op zak. En we maken dankbaar gebruik van de mogelijkheid om onze e-mail op je telefoon te openen. Het is natuurlijk ideaal als je de trein in stapt en kunt controleren of je nog reactie hebt gekregen op dat ene mailtje, of dat je onderweg naar vergadering nog kunt checken of je collega al heeft gereageerd.. Net voor je gaat slapen en direct na het wakker worden, kun je meteen zien of je nieuwe mails hebt. Ideaal toch?

Onrust

Ik merk zelf steeds meer dat er ook een keerzijde zit aan het gebruik van je telefoon voor e-mail. Daarom geef ik in dit artikel 3 nadelen van e-mail op je telefoon, en snap je waarschijnlijk waarom ik mijn e-mail niet meer lees op mijn telefoon.

  1. Het continu (kunnen) lezen van je e-mail geeft een hoop onrust. Steeds als je naar je telefoon kijkt, wordt je geconfronteerd met nieuwe mails (fijn, dat rode bolletje) en verleiding om te kijken naar wat er binnen gekomen is. Helemaal afleidend is het als je ook nog een voorvertoning krijgt van je mails; dan wordt het nog moeilijker om niet te kijken.
  2. Het lezen van e-mail op je telefoon draagt bij aan meer werk. Vaak kun je namelijk mail niet direct vanaf je telefoon verwerken (bijv. bijlagen meteen opslaan), waardoor je hem uiteindelijk later minimaal nog één keer moet lezen. Als je per dag veel mails binnen krijgt, is dit dus echt verloren tijd!
  3. Door mail op je telefoon te hebben, houdt je werkdag nooit echt op. Als je namelijk ‘s avonds of in het weekend je telefoon gebruikt, wordt je geconfronteerd met notificaties en rode bolletjes om je te vertellen dat je nieuwe mails hebt.

Effectief of juist niet?

Als je vanuit effectiviteit kijkt naar e-mail op je telefoon, adviseer ik je om het niet te doen. In veel gevallen is het namelijk niet effectief! Waar het wél handig voor kan zijn, is om belangrijke mails bij een vergadering te kunnen terugzoeken. Maar het vraagt wel behoorlijk wat discipline om het alleen daarvoor te gebruiken!

Als je e-mail wel op je telefoon gebruikt, schakel dan in elk geval je notificaties uit. Dat scheelt je al een heleboel afleiding!
Ik ben benieuwd naar jouw reden om e-mail wel of niet op je telefoon te gebruiken, laat je het me weten?

Wil je meer tips om effectiever met je e-mail om te gaan? Download dan hier mijn gratis tips!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!