Als je super druk bent, lijkt het advies om vaker pauze te houden complete onzin. Als je veel te doen hebt, moet je toch vooral door gaan? Als ik het druk had, werkte ik natuurlijk door. Pauze? Geen tijd! Koffie? Nee, ik ga nog even door. En als je dan net besluit dat je wel even weg wilt, belt er een klant. Laat maar zitten, die pauze. Voor velen is dit een herkenbare situatie. Ik geef je 3 redenen om tóch pauze te houden, ook al heb je er ‘geen tijd’ voor.

Frisse energie

Continu achter je computerscherm blijven zitten en door blijven gaan, lijkt de meest logische optie als je het druk hebt. Maar om nu te zeggen dat het ook de meest gezonde of productieve optie is? Nee, zeker niet. Je spanningsboog kan geen uren achter elkaar gespannen blijven. Na spanning is ontspanning nodig.

Hoewel het tegenstrijdig klinkt, kun je vaak veel beter concentreren als je er een paar minuten tussenuit geweest bent. De Pomodoro techniek helpt je hierbij doordat je 25 minuten flink aandachtig werkt en vervolgens 5 minuten rust pakt. Zo blijf je in je concentratie, maar ben je er net lang genoeg uit om even te ontspannen. Loop in die 5 minuten een rondje, fris je even op en drink een glas water, zodat je met frisse energie weer verder gaat!

Hernieuwde ideeën

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel dat we volledig ‘vast’ zitten in een taak, dat we geen oplossing meer kunnen zien. Ook dan helpt het om er even tussenuit te gaan. Vooral als je naar buiten kunt gaan, is de kans groot dat je daarna binnen een paar minuten de oplossing hebt. Je hersenen kunnen alle informatie laten bezinken en er worden nieuwe verbanden gelegd.

De beste ideeën komen op als je hersenen niet met het probleem bezig zijn. Even volledig op iets anders richten kan dus zomaar de beste oplossing zijn voor je probleem.

Vaker pauze houden voor je gezondheid

Te lang achter elkaar zitten, ook al is het in de juiste houding doet je gezondheid geen goed. Zelf ken je misschien aan het eind van een lange werkdag ook wel gevoelige polsen of last van je schouders.

In het boek “Eet, beweeg, slaap” (aanrader) wordt uitgebreid ingegaan op de risico’s van te veel zitten. Ook het boek “Slimmer online werken in 60 minuten” besteed hier aandacht aan. Door regelmatig (korte) pauzes te nemen verklein je het risico op KANS (Klachten aan Armen, Nek en Schouders).

In veel gevallen is vaker pauze nemen ook bevorderlijk voor de collegialiteit. Neem op tijd je pauze, en verdeel je aandacht en energie zo goed mogelijk over de dag. Hulp nodig bij het maken van een goede planning, waarin ook ruimte is voor pauzes? Neem dan even contact op.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!