Mijn eerdere artikel over de verslaafd zijn aan prikkels bleek bij veel mensen herkenning op te roepen. Diverse mensen vroegen me of ik dan ook wist wat er aan te doen was. Dus ik ben op onderzoek uit gegaan en gelukkig is er hoop voor ons allen! Er zijn namelijk best veel manier om van je prikkelverslaving af te komen.

M&M’s

In dit artikel kwam ik de techniek tegen van 3 M’s: Mindful, Meaningful en Moderate. Oftewel: pak je bewust je smartphone (mindful) of uit automatisme? Voegt het iets toe als je naar je telefoon grijpt (meaningful)? Probeer het gebruik waar mogelijk te verminderen (moderate).

Met name van de eerste M werd ik me pijnlijk bewust: in veel gevallen pak ik hem uit automatisme (of uit nieuwsgierigheid, naar nieuwe mails en berichtjes :)). Bewustwording is de eerste stap, dus ik laat hem tegenwoordig al wel vaker liggen of in m’n tas zitten.

Geen notificaties

De ontwikkelaars van apps hebben er uiteraard baat bij dat wij zoveel mogelijk tijd besteden op hun platform of in hun app. Dus bij elke nieuwe app wordt ook gevraagd of ze je notificaties mogen sturen. Door hier akkoord mee te gaan, krijg je te pas en te onpas meldingen die je afleiden en naar je telefoon toe trekken. Door je notificaties uit te zetten bepaal je zelf wanneer je iets wilt bekijken. Je wordt niet meer geleid door de algoritmes van de ontwikkelaar, maar door je eigen keuze.

Het uitzetten van notificaties zorgt er daarnaast ook voor dat je met meer aandacht bent bij de taak waar je aan werkt of de mensen waar je mee samen bent. Een knuffel of goed gesprek kan toch niet op tegen een rood bolletje of een duimpje?!

Schermtijd beperken

Uit dit onderzoek bleek dat de “vrije tijd” die we overhebben de laatste jaren sterk gedaald is. Vrijwel al onze “vrije tijd” wordt besteed aan schermen! Er is door het internet een continue stroom aan informatie beschikbaar, maar we hebben bijna geen tijd meer om al deze informatie te verwerken. Om zelf bij te houden hoeveel tijd je aan je smartphone besteed, kun je bijvoorbeeld de App Moment gebruiken.

In de gratis versie kun je bijhouden hoeveel ‘schermtijd’ je hebt gehad, en in de betaalde versie kun je zelfs beperkingen instellen voor jezelf. Ik schrok er in het begin best van hoeveel tijd ik stiekem toch aan mijn telefoon besteedde.

Ga naar buiten

Om van je prikkelverslaving af te komen (en nog voor veel meer dingen) is het goed om naar buiten te gaan. Breng jij je lunchpauze door met je neus op je smartphone? Of ga je buiten een blokje om en kom je met frisse energie weer terug? Er is zoveel meer in ons leven dan alleen onze smartphone!

Wat doe jij om van je prikkelverslaving af te komen?

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!