Afkicken van je telefoon? Maak ‘m minder aantrekkelijk!

Worstel jij er ook soms mee dat je zoveel tijd besteed aan je telefoon? Jarenlang wilde ik geen smartphone en soms heb ik spijt dat ik er toch aan begonnen ben. Toch zijn er wel dingen die we zelf kunnen doen om hem minder aantrekkelijk te maken. Ik geef je een tip om het afkicken van wat makkelijker te maken.

Grootste tijdverspillers

Er zijn een paar manieren waarop je kunt bijhouden aan welke apps je de meeste tijd besteed. Zo heb je Moment, waarmee je precies bij kunt houden hoe vaak je je telefoon hebt opgepakt en hoeveel tijd je aan verschillende apps hebt besteed. Ook in de instellingen van je iPhone kun je terugzien hoeveel uren (of %) van je tijd je hebt besteed aan je telefoon. Lees daar meer over in deze blog.

Welke apps komen hier bij jou uit?

Verwijder je grootste tijdverspillers

Afkicken

De snelste en beste oplossing is het compleet verwijderen van deze apps. Voor veel mensen zullen dit apps zijn als Facebook, LinkedIn, Instagram, Dumpert, Youtube, Netflix. Bij mij waren niet zozeer deze apps de boosdoener, die had ik namelijk al verwijderd. Maar ik gebruikte wel te vaak Safari (ook om dan alsnog even LinkedIn te checken bijvoorbeeld…). Dus ik heb sinds februari Safari geblokkeerd.

Je kunt op je iPhone via instellingen namelijk ook beperkingen instellen, en daar kun je dus het gebruik van Safari beperken. De eerste week was dit echt niet tof. Ik werd me ervan bewust hoe vaak ik geneigd was om ‘even’ dit of dat op te zoeken: een recept, een blog, IETS. Als het maar afleiding gaf. Maar na een week gaf het rust. Als ik dingen wilde opzoeken, zette ik ze op mijn takenlijst. Was het echt belangrijk, handelde ik het alsnog af. Vaak was dat niet het geval.

Ook mijn zakelijke e-mail gebruik ik al een paar maanden niet meer. En heel soms heb ik de neiging om het toch weer te activeren (als ik bijvoorbeeld een dag training heb en dus mijn mail niet kan bekijken). Maar door de handelingen die ik dan moet doen, word ik me weer bewust van waarom ik het heb uitgeschakeld. Het levert me meer onrust op als ik dan toch iets binnen zie komen waar ik op dat moment niets mee kan.

Afkicken is even doorbijten

Over dit bovenstaande voorbeeld sprak ik een tijdje geleden met een zakenrelatie. Hij had naar aanleiding van mijn verhaal bij ons volgende gesprek ook alle apps verwijderd en bevestigde dat het eerst wel even onwennig was. Maar dat het hem superveel rust gaf! Dus als je dit ook gaat doen: realiseer je dan dat je even door moet bijten. Het is niet leuk de eerste paar dagen, maar de rust die je krijgt is het zeker waard!

Ik merk nu nog wel eens dat ik mijn telefoon oppak om iets te bekijken en me dan realiseer dat er dus niks ‘leuks’ meer op staat. De apps die nu nog op mijn telefoon staan, zijn functioneel en heb ik dus alleen nodig als ik er echt iets mee moet doen.

Maak het jezelf dus makkelijk door de grootste afleiders te verwijderen of uit te schakelen, en neem de controle terug over je tijd.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!