Baaldagen en negatieve productiviteit

Heb jij ook wel eens zo’n dat dat niks lukt en dat je nergens zin in hebt? Of in elk geval niet in de dingen die je (op je werk) moet doen? Ik had dit een paar weken geleden. Zo’n dag waarop ik mezelf naar kantoor sleepte, wat heen en weer klikte en door mijn actielijst heen bladerde op zoek naar iets ‘leuks’.

Na anderhalf uur besefte ik dat het ontzettend zinloos was wat ik aan het doen was. Ik voelde me niet zo lekker en zat even niet goed in mijn vel. Ik besloot naar huis te gaan en wat tijd voor mezelf te nemen. Ik had ‘s avonds ook nog een zakelijke afspraak staan die ik graag door wilde laten gaan.

Negatieve productiviteit

Toen ik mezelf ‘s ochtends zo in de weg zat, vroeg ik me af wat dit betekent voor mensen die niet de flexibiliteit hebben om naar huis te gaan. Wat gebeurt er als je echt een baaldag hebt en je toch de hele dag MOET werken en productief moet zijn? Kan dat überhaupt?

In veel gevallen denk ik dat er dan sprake is van negatieve productiviteit: blijven kost waarschijnlijk meer dan het oplevert. Het resultaat zal slechter zijn en daarnaast heeft het waarschijnlijk nog grote invloed op de collega’s.

Ik geloof dat een baaldag een teken is dat je even rust nodig hebt, pas op de plaats moet maken. Misschien is je hoofd overvol, heb je last van spanningen of heb je een rottijd gehad. De oorzaak maakt niet eens zoveel uit. Belangrijk is dat je er ruimte voor kunt maken.

Is het in je werkomgeving mogelijk om aan te geven dat je een baaldag hebt?

En hoe ga je als leidinggevende om met een baaldag van één van je teamleden? Geef je ruimte om even rust te nemen of verwacht je dat iemand gewoon doorgaat?

Negatieve energie kwijtraken

Als naar huis gaan geen mogelijkheid is, is het toch belangrijk dat je de negatieve energie kwijt raakt. Dit kan soms door even een rondje te wandelen of door erover te praten. Hoe werkt dat in jouw team?

Hiermee komen we terug bij veiligheid en vertrouwen, de basis van een goed functionerend team. Maar ook van jezelf weten wat je nodig hebt om weer lekker te kunnen werken, om weer productief te worden. Daarbij is het belangrijk dat je hier zelf inzicht in hebt.

Vip24 helpt je hierbij, zowel op individueel niveau als voor het hele team. Het geeft je inzicht in jouw stressfactoren en energielekken, en in wat je nodig hebt om weer in een positievere stemming te komen.

Hoe sneller je stressfactoren kunt herkennen en kunt omdraaien, des te minder kans er is op (langdurig) uitval of verzuim. Wil jij op een positieve manier met je team aan de slag om baaldagen te minimaliseren? Neem dan contact op!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!