Hoe verdeel jij je keien, kiezels en zand gedurende je werkdag? Oftewel: hoe heb jij je prioriteiten verwerkt in je dag?

Je werkdag kun je beschouwen als een grote pot of vaas. Die kun je vullen met alles wat er te doen is die dag: keien, kiezels en zand. Wat je er als eerste instopt, heeft invloed op hoeveel je er verder nog in kunt stoppen. Door je prioriteiten te bepalen, bespaar je een heleboel tijd én werk je een stuk lekkerder!

Keien, kiezels en zand?

Als je gaat kijken naar het verdelen van je werkzaamheden over de dag, kun je onderscheid maken tussen ‘keien’, ‘kiezels’ en ‘zand’: de verschillende prioriteiten. Om te beginnen met de keien: dit zijn de belangrijkste pijlers van jouw werk. Het gaat hierbij om jouw toegevoegde waarde, én om de dingen waar jij blij van wordt (als het goed is!).

De kiezels zijn de zaken die ondersteunend zijn aan jouw hoofdtaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan e-mail, vergaderingen, etc. Het zand zijn kleine dingen die je tussendoor doet.

Veel mensen werken met zand

Door alle afleidingen en prikkels in de huidige (werk)omgeving, zijn veel mensen tijdens hun werkdag bezig met zand. Allerlei dingen komen langs en moeten nú of zijn HEEL belangrijk. Dus daar ga je mee aan de slag. Je vult je pot eerst met het zand. Met als je gevolg dat je aan het eind van de dag nog niet aan die grote taak bent toegekomen die je zo graag wilde doen. Dus neem je stellig voor om dat morgen als eerste te doen. Maar de kans is groot dat je dan weer steeds afgeleid wordt.

Vul je pot met keien

Als je voor jezelf weet wat je prioriteiten zijn (je keien), is het raadzaam om die eerst in de pot te doen. Op die manier zorg je dat je altijd ruimte hebt om éérst die dingen te doen, die voor jou én voor het bedrijf belangrijk zijn. Daarna komen de kiezels; die vullen de gaatjes tussen de keien op. En wat er dan nog overblijft, kun je opvullen met zand.

Deze video maakt mijn verhaal duidelijker!

Als je hulp nodig hebt om inzicht te krijgen in jouw keizen, kiezels en zand, kijk eens of je een passende training kunt vinden of neem contact met me op.

Vul jij je dagen met keien of met zand?

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!