Boekreview: The One Thing

Als je mijn blogs al wat langer volgt, is het je misschien wel opgevallen dat ik veel boeken lees. Ik haal er ontzettend veel inspiratie uit en vind het fijn om te doen. Om niet alleen die boeken te gebruiken als korte stukjes in mijn blog, ga ik van de boeken die ik gelezen heb reviews voor je maken. Deze eerste keer: The One Thing.

The One Thing

The One Thing

Het boek neemt je mee in het begrijpen van waarom heel succesvolle mensen zo succesvol zijn. En dat komt – misschien verrassend voor je – niet omdat deze mensen zo veel dingen doen. Ze doen juist MINDER. Door minder (dingen) te doen, worden ze succesvoller. Ze doen exact wat ze op dat moment moeten doen. En de schrijver ontdekte ook dat veel grote bedrijven succesvol zijn met (en bekend staan om) één product/dienst.

Klinkt je dat gek in de oren? Het is eigenlijk best logisch:

  • je doet minder dingen
  • op die dingen focus je heel goed
  • je wordt steeds beter in die dingen
  • doordat je beter wordt, word je succesvoller
Eén kernvraag

In het boek staat één vraag centraal:

“Wat is het ENE ding dat ik kan doen, waarmee – door dat te doen – alle andere dingen makkelijker of overbodig worden?

Door deze ene ‘Focusing Question’ te stellen kun je zowel bepalen wat jouw ene grote ding in het leven is, én wat jouw eerste volgende kleine stap NU is. Door je steeds af te vragen wat jouw ENE ding op dit moment is, zet je continu stapjes in de richting van je doel en ontstaat een domino-effect.

Er wordt duidelijk uitgelegd dat het dus niet gaat om alle dingen die je zou kúnnen doen, maar wat je zou móeten doen om de rest makkelijker te maken. Uit de vraag blijkt ook dat het steeds maar gaat om EEN ding. Geeft meteen een hoop rust, om te weten dat je dus geen drie of vier dingen tegelijk hoeft te doen.

De succesgewoonte toepassen

Natuurlijk helpt het je niet écht vooruit als je deze vraag een keer stelt en daarna weer op oude voet doorgaat. Het is belangrijk om deze focusvraag onderdeel te maken van je dagelijkse routine. Een klein stappenplan om dit te doen:

  1. Begrijp het concept en geloof dat het werkt
  2. Gebruik de focusvraag: stel hem elke dag aan jezelf
  3. Maak er een gewoonte van, zorg dat het een routine wordt
  4. Gebruik reminders
  5. Zorg voor steun uit je omgeving
Prioriteiten bepalen

Aangezien je slechts één keer je tijd kunt besteden, dwingt deze focusvraag je tot het bepalen van je prioriteiten. Wat ga je doen met je tijd, wat geef je aandacht? Doordat je daarmee een heleboel dingen niet meer doet, krijg je er meteen een heleboel rust voor terug. Heb je moeite met het bepalen van je prioriteiten? Kijk dan eens wat de online training ‘5 stappen voor meer rust in je hoofd‘ voor je kan betekenen.

Noot: als je het boek The ONE Thing koopt via deze link, ontvang ik via Bol.com een kleine vergoeding. Wil je een goed doel steunen? Koop dan het boek via YoubeDo en schenk 10% aan een zelfgekozen goed doel.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!