Waarom je chronisch tijd te kort komt

Ken je ook dat gevoel, dat je chronisch tijd te kort komt? Dat er meer uren in een dag zouden moeten zitten zodat je wél alles kunt doen wat je zou willen? Dat is wat ik vaak hoor om me heen. We willen allemaal graag meer tijd. Maar sta je ook weleens stil bij hoe jij je tijd besteedt?

Chronisch tijd te kort of chronisch te veel activiteiten?

Meer dan 24 uur per dag krijgen we niet, en meer dan 7 dagen in een week ook niet. Dat zorgt ervoor dat we per week 168 uur te besteden hebben. Voor een goede gezondheid zouden we er daarvan (gemiddeld) 56 moeten slapen, wat nog meer dan 100 uur overlaat. Pas geleden luisterde ik naar deze TEDxTalk die ik graag met je wil delen. Het maakte mij er weer van bewust dat – als er dringende zaken zijn – we meer tijd kunnen vrijmaken dan we ons realiseren.

Waar we misschien dus eens wat meer over na moeten denken is waar we onze tijd mee vullen. Wetende dat we allemaal even veel tijd in een week krijgen, is de besteding tussen mensen zeer verschillend.
Dus als jij ervaart dat je chronisch te weinig tijd hebt, vraag je dan eens af of je niet chronisch teveel activiteiten hebt?
Het ervaren van meer tijd

Meer tijd ervaren kun je doen door je agenda minder vol te plannen. In een blog van Robert ten Brink in Vriendin schreef hij over hoe de storm eerder dit jaar hem dwong zijn afspraken af te zeggen en hoe hij ineens “vrij” had. En hoe hij legaal kon doen wat hij normaal nooit zou doen: de hele dag tv-programma’s kijken die hij had opgenomen en lekker gewoon hangen. Gun jezelf eens vaker die tijd, los van stormen en externe omstandigheden. Plan eens een middag NIETS.

Minder doen zorgt voor meer tijd. Op zich is het niet heel ingewikkeld, maar we leven in een maatschappij waarin het omgekeerde gebeurt. Continu meer doen, meer prikkels, meer afleiding en het gevoel van te weinig tijd. Maar de bal ligt bij onszelf. Wij moeten (durven) kiezen voor de dingen die wij belangrijk vinden, en ‘nee’ zeggen tegen dingen die we niet willen doen.

Als jij één ding zou mogen/kunnen/willen laten vallen zodat je voor je gevoel meer tijd hebt, wat zou dat dan zijn?
Ga eens experimenteren wat er gebeurt als je het een dag of week niet doet, en in plaats daarvan extra tijd creëert.
Laat me weten wat het jou oplevert, ik ben heel benieuwd!

Heb je hulp nodig bij het maken van deze keuzes? Neem dan contact met me op, ik ben er om je te helpen.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!