Clean desk beleid is een term die je misschien al weleens langs hebt horen komen, of waar jouw bedrijf zelfs mee werkt. Het idee is dat je elke dag je bureau leeg achter laat. Heb je er wel eens over gedacht om dit met je telefoon ook te doen?

Een tijdje geleden kwam ik een filmpje tegen over het organizen van je telefoon en vooral: het taakgericht gebruiken van je telefoon. Wat veel mensen waarschijnlijk herkennen is dat je bij verveling je telefoon pakt en kijkt welke “interessante” app je op dat moment wilt zien. En zo is er altijd wel wat te doen, is je verveling niet langer een probleem en ben je voor je weet een halfuur verder. Als je op je telefoon een clean desk beleid gaat toepassen, is dit verleden tijd!

Taakgericht

Het kan ook anders: je kunt namelijk je telefoon ook zodanig inzetten dat je hem taakgericht gebruikt. Pas als je iets nodig hebt of iets wilt doen, open je die betreffende app. Om dat te doen, is het handig als je alle afleiding kunt vermijden. En dan komen we uit bij de clean desk: de eerste pagina van je telefoon kan namelijk volledig LEEG! Geen afleidingen, en dan komt die gave foto op je achtergrond ook mooier uit!

Clean desk, hoe dan?

In het (Engelse) filmpje hieronder wordt uitgelegd hoe je het voor elkaar krijgt om met een lege achtergrond op je iPhone te werken. Het idee is vrij simpel: bepaal welke apps je op je iPhone wilt houden (waar word je blij van, wat gebruik je vaak) en stop deze allemaal in één map. Die map zet je op de tweede ‘pagina’ van je telefoon. Apps die je heel veel gebruikt of heel belangrijk vindt, zet je onderaan zodat je ze altijd in beeld hebt.

Verder gebruik je de zoekfunctie op de iPhone als je een app wilt gebruiken. Check na enige tijd eens hoe veel apps je helemaal niet hebt gebruikt?!

Hier wordt uitgelegd hoe je met Android een extra pagina kan toevoegen. Dit heb ik zelf niet kunnen uittesten (laat het me even weten als jij dit wel hebt geprobeerd?)

Ervaring

Zelf heb ik nu al een aantal maanden een lege achtergrond op mijn iPhone en ik ben er heel blij mee! Ik besteed wat meer aandacht aan het uitkiezen of maken van een leuke achtergrond, en ik word niet meer afgeleid door het zien van alle apps die ik heb en die ik wel even kan bekijken. Regelmatig verwijder ik de apps die ik blijkbaar helemaal niet gebruik!

Ik ben heel benieuwd wat jouw voordelen zijn van een lege achtergrond op je telefoon; laat het me weten in een reactie?

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!