De basis van een goede planning die wél werkt

Het klinkt altijd zo lekker: je maakt een planning voor je dag en aan het eind van de dag voel je je voldaan omdat je alles hebt gedaan wat je had gepland. Heerlijk, toch? Zo’n droomplanning zou ik ook wel willen maken! Maar de realiteit is vaak nét een beetje anders. Je begint vol goede moed, om na een kwartier gestoord te worden door een telefoontje. Vervolgens open je de mailbox en ben je een halfuur later klaar. Terug naar je taak. Dan staat er een collega aan je bureau, of je éven kunt helpen. En aan het eind van de dag ben je de hele dag druk geweest met allerlei dingen, maar van je planning is niets terecht gekomen. Hoe maak je nu een écht goede planning?

Voors en tegens van plannen

Zelf werk ik graag met een planning, maar wél 1 waar voldoende ruimte in zit. Soms krijg ik iets gewoon niet uit m’n handen op het moment dat ik het heb bedacht en kan ik beter iets anders eerst doen. Of ik heb ineens de oplossing voor een probleem waar ik niet uit kwam. Ik gebruik mijn agenda zowel voor afspraken met anderen als voor uitwerktijd, dit geeft mij rust. Zo weet ik dat ik altijd tijd heb gereserveerd voor belangrijke zaken. En als er dan iets tussenkomt, kan ik een nieuw moment in mijn agenda plannen en is het uit mijn hoofd.

Het maken van een planning geeft ook richting aan je dag. Je weet welke zaken die dag belangrijk zijn en kunt je dus beter focussen op die taken. Tenminste, als je zonder afleidingen kunt werken.

Juist daarin zit echter ook de valkuil van een planning: als je continu wordt afgeleid, geeft je planning je waarschijnlijk onrust en stress. Je hebt iets voor jezelf bedacht (of het MOET die dag af) en er komt steeds iets tussen. Aan het eind van de dag voel je vooral stress en heb je een onvoldaan gevoel.

5 Voorwaarden voor een goede planning

Een goede planning voldoet aan een paar voorwaarden:

  • Bepaal eerst wat het ALLER belangrijkste is wat je te doen hebt. Dit kan bijvoorbeeld met de ABCDE methode.
  • Reserveer méér tijd dan je nodig denkt te hebben, bijv. 1,5 keer zo lang. We hebben namelijk de neiging onszelf sterk te overschatten en de hoeveelheid werk te onderschatten. Dus denk je voor een taak 1 uur nodig te hebben, blok dan 1,5 uur in je agenda.
  • Bij het uitvoeren van de belangrijke taken op je planning: vermijd afleidingen. Zorg dat je niet gestoord kunt worden, werk bijvoorbeeld met de Pomodoro techniek om je concentratie te behouden.
  • Plan ook lege blokken in je agenda. Zo heb je altijd ruimte voor uitloop, en kun je onverwachte of spoed-dingen ook altijd uitvoeren.
  • Werk in je planning met concrete taken. Plan niet in “boek schrijven”, maar werk aan een afgebakende taak zoals “hoofdstuk 1 schrijven” of zelfs nog kleiner.

In de onderstaande video geeft Sanny Verhoeven (van Sanny zoekt geluk) je nog extra tips voor een goede planning. Ze geeft je hier trouwens ook nog leuke tips voor succesvol thuiswerken.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!