De ellende van lage betrokkenheid

Met plezier naar je werk gaan en betrokken zijn bij je werk is niet zo vanzelfsprekend, blijkt uit een groot wereldwijd onderzoek. Toch besteden we behoorlijk veel tijd op ons werk, en willen we er graag ook een bepaalde voldoening uit halen. Als leidinggevende heb je veel invloed op de betrokkenheid van je medewerkers.

Wereldwijd lage betrokkenheid

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup doet al lange tijd onderzoek naar medewerkersbetrokkenheid en de effecten daarvan. Zij ontdekten dat slechts 15% van de medewerkers actief betrokken is bij hun werk. Een nog grotere groep (18%) is zelfs negatief betrokken bij hun werk.

In Amerika en Canada wordt gevonden dat mensen veel meer betrokken zijn dan in Westerse landen. Hoe strenger de bedrijfscultuur en hoe minder persoonlijke, individuele aandacht, hoe lager de medewerkersbetrokkenheid lijkt te zijn.

Hoger ziekteverzuim, meer stress

Een lage medewerkersbetrokkenheid heeft effect op ongeveer alles binnen je bedrijf: klanttevredenheid, productiviteit, ziekteverzuim. Verzuim blijkt bijvoorbeeld 67% hoger te zijn bij niet-betrokken medewerkers. Zij ervaren ook veel meer stress en minder plezier dan hun betrokken collega’s.

Bedrijven met een hoge medewerkersbetrokkenheid blijken tot 21% winstgevender te zijn en 17% productiever dan bedrijven met een lage medewerkersbetrokkenheid.

Verhoog je medewerkersbetrokkenheid

Het loont dus om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten. Eén van de manieren waar op je dat kunt doen is door ze actief bij beslissingen te betrekken en door aandacht te hebben voor wat iedere medewerker nodig heeft. Waar is iemand goed in, waar wil iemand zich in ontwikkelen?

Als je een team creëert op basis van de sterke kanten van medewerkers, krijgt iedereen de kans om te floreren, en te doen waar ‘ie goed in is. Zet kleine stappen om de betrokkenheid te vergroten. Begin bijvoorbeeld met een vip24 profilering, waarmee je ook direct zicht krijgt op de energielekkages in je team.

Wil je meer weten over het vergroten van de betrokkenheid in je team en hoe je dit bereikt? Laten we dan kennismaken. Je kunt hier direct een telefonische afspraak in mijn agenda plannen.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!