De grootste veroorzaker van verzuim is niet wat je denkt

Na het event over bevlogen leiderschap ontving ik het boek ‘word een HELD’ van Bas Kodden. HELD staat voor Hoog Energie Leidingnemende Doener. In dit boek geeft hij een stappenplan voor meer bevlogenheid voor jezelf en je organisatie. Een super interessant boek voor wie meer wil weten over bevlogenheid.

Enfin, in dat boek las ik wat volgens onderzoeken de grootste factor is bij verzuim. En dat is niet ziekte..

“60-80% van al het ziekteverzuim komt niet door ziekte, maar door demotivatie, gebrek aan plezier en innerlijke betrokkenheid.

Ook in een artikel van de Volkskrant wordt dit aangegeven: de geïnterviewde arboarts schat dat 60% van haar dossiers geen medische oorzaak heeft. Uiteindelijk kunnen er wél medische klanten ontstaan!

Je kunt invloed uitoefenen op verzuim

En waar je op ziekte niet zo heel veel invloed hebt, heb je dat wél op de hierboven genoemde factoren!

Hou contact met de mensen in je team, zorg dat je weet of het goed met hen gaat en waar ze tegenaan lopen. Een aantal belangrijke factoren:

– Krijgen ze voldoende energie van het werk?
– Hebben ze voldoende tijd om weer op te laden?
– Kan iemand zich nog goed ontspannen ‘s avonds?
– Als iemand veel extra uren werkt, is dat dan uit enthousiasme of uit een gevoel van noodzaak?

Ik spreek regelmatig medewerkers die extra uren werken omdat ze “hun werk niet af krijgen”. Maar is het werk ooit AF? Er komt vaak elke dag meer werk bij dan dat ze gedaan krijgen, dus de onrust groeit met de dag. Deze mensen proberen te voldoen aan een verwachting die niet realistisch is. Extra werken is in dat geval niet de oplossing en leidt tot het risico dat iemand uiteindelijk opbrandt.

Beter is om in dat geval het gesprek aan te gaan: wat zijn realistische én haalbare verwachtingen en doelen? Zorg dat helder wordt hoeveel werk van iemand verwacht kan worden (hou daarbij ook rekening met afleiding door telefoon, e-mail, spoedjes) en welke zaken het belangrijkst zijn.

Als iemand structureel een te hoge werkdruk ervaart en niet het gevoel heeft dat ‘ie het kan bolwerken, is dat enorm demotiverend. Net als wanneer je te lang werk doet waar je geen plezier uit haalt.

Heb je er behoefte aan om meer inzicht te krijgen in deze verzuimfactoren én hoe je ze kunt aanpakken, zodat er meer bevlogenheid in je team ontstaat? Bekijk dan eens de vip24 profilering of neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

 

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!