De schijf van zeven – voor een gezond brein
Bijna iedereen kent waarschijnlijk wel de ‘Schijf van Vijf‘ die op het gebied van voeding wordt geadviseerd. Als je deze schijf volgt, blijf je gezond volgens het Voedingscentrum. Via LinkedIn kwam ik de Schijf van Zeven tegen voor mentale gezondheid. Die wil ik hier graag met je delen.
Schijf van zeven
Het idee van de schijf van zeven is simpel: als je uit elke schijf (of categorie) elke dag iets doet, heb je de basis voor een scherp, gezond en flexibel brein gelegd. De schijf van zeven is ontwikkeld door Dr. David Rock (van het NeuroLeadership Institute) en Dr. Daniel Siegel (van Mindsight Institute). Zij bieden hiermee eenvoudige informatie om gezonde mentale gewoontes te vormen, iets wat we in deze tijd goed kunnen gebruiken.
Als je dagelijks activiteiten inzet uit het spectrum van de schijf van zeven voorzie je je brein van de juiste ‘mentale voedingsstoffen’.
- Slaap tijd: Slaap zorgt ervoor dat alles wat we mee maken verwerkt wordt en gekoppeld wordt aan eerdere informatie, dit is belangrijk bij ‘leren’.
- Fysieke tijd: bewegen helpt je brein groeien.
- Down tijd: doe niets bijzonders, laat gewoon je hersenen weer even opladen.
- Focus tijd: aandachtig en gefocust werken, bezig zijn met zaken die een uitdaging voor ons vormen. Eén ding tegelijk!
- Speel tijd: wees speels, spontaan, humoristisch. In onze volwassen tijd zijn we vaak veel te serieus, maar speeltijd is heel belangrijk voor een gezond brein. Doe dus elke dag even lekker gek!
- Reflectie tijd: richt je aandacht op je innerlijke wereld, bijvoorbeeld door meditatie of mindfulness. Reflectietijd zorgt ervoor dat je meer vanuit balans en coördinatie leeft, en dat je beter je aandacht kunt focussen.
- Verbinding tijd: maak verbinding met de mensen om je heen en met de natuur. Wees aardig voor anderen, wees dankbaar voor de dingen om je heen en geef aan anderen.
Creëer je eigen routine
Kijk eens naar deze zeven schijven en bedenk dan eens welke ‘tijd’ er bij jou vaak inschiet. Is dat net als bij veel mensen de slaap tijd, of gaat het mis bij fysieke of down tijd? Welke stapjes kun je zetten om je brein optimaal gezond te maken?
Door je bewust te worden van wat er ontbreekt, kun je zelf aanpassingen gaan doen in je leven. Wil je hier concreet mee aan de slag? Check dan snel de online training 5 stappen voor meer rust in je dag. Hierin leer je hoe je zelf meer overzicht krijgt, prioriteiten stelt en wél tijd hebt voor wat belangrijk voor je is.