De meeste mensen halen hun doelen niet.. Zo lukt het jou wel!

Doelen stellen, bewust of onbewust doen we dit allemaal wel. Zowel voor je eigen leven als in je werk. Je vormt een idee over wat je graag zou willen bereiken, met je leven, je team of je bedrijf. Maar uit onderzoeken blijkt dat het overgrote deel van de gestelde doelen niet gehaald wordt (tot wel 95%!!). Wat is dat toch met doelen, dat ze zo lastig vol te houden zijn?

Dat komt door verschillende factoren, ik bespreek er een paar met je.

Valkuilen bij doelen stellen

– Ten eerste zijn doelen vaak niet concreet genoeg. Denk aan “ik wil meer plezier / klanten / betere gezondheid / rust. Voor je brein is het niet duidelijk hoe dat er dan precies uit ziet als je dat hebt. Wat is “meer” in dit geval? Wanneer is het dan wel genoeg? Ook in teams gebeurt dit vaak, dat er gewerkt wordt met doelen waar iedereen een eigen interpretatie aan kan geven.

Stel: je wilt meer rust ervaren. Dat kan er zo uit zien: Elke dag neem je 10 minuten tijd voor mindfulness / wandelen / schermloze tijd. Dat is meetbaar en concreet gedrag. Je kunt er zelfs een “challenge” van maken, dat je het bijvoorbeeld 30 dagen lang wilt volhouden.

– Ten tweede is er vaak geen duidelijk actieplan. Je hebt een duidelijk doel, wat je kunt afvinken. Hoe ga je ervoor zorgen dat je elke dag aan die 10 minuten komt? Pak je 10 minuten aaneengesloten, of verdeeld over de dag? Wat heb je ervoor nodig om eraan herinnerd te worden? Hoe concreter je actieplan, des te makkelijker de uitvoering wordt.

– Vaak wordt onderschat hoeveel er komt kijken bij het behalen van een doel (oftewel de beren op de weg). Dit zal zeker gebeuren bij complexere of grotere doelen. Waar ga je tegenaan lopen? Welke onvoorziene zaken kun je tegenkomen bij de uitvoer van het actieplan?

– Als het niet direct lukt, geven we op. We wagen een enkele poging, maar als we terugvallen of een dag niet toekomen aan werken richting ons doel, denken we dat het verloren is. Als je hiertoe geneigd bent, denk dan eens aan een kind dat leert lopen of fietsen. Als die bij de eerste poging opgeeft, zou het nooit leren lopen of fietsen.. Gun jezelf de tijd en blijf toewerken naar je doel!

– We stellen teveel doelen tegelijk, waardoor we ons niet goed kunnen focussen op de stappen die nodig zijn.

Hulp bij het stellen van doelen

succesvolle doelen

Voor veel mensen is werken met doelen een dingetje. Een tijdje geleden lanceerde ik de Bie Succesvol Planner, die je misschien gezien of zelfs al gekocht hebt. Maar veel mensen kwamen daarna met de vraag of er ook een training bij kon. En dat kan zeker!

Op vrijdag 21 juni as organiseer ik de eerste keer de training ‘Succesvolle doelen’ in Elst (GLD). Voor een introductieprijs van € 99,- ex BTW help ik bij het stellen van jouw persoonlijke doelen voor het 3e kwartaal en het uitwerken van de acties die nodig zijn om die te halen. Er is plaats voor 8 deelnemers. Je kunt de training ook volgen zonder de Bie Succesvol Planner. Bestel je ticket hier.

Wil je de training liever volgen met je eigen team? Dat kan ook. Neem dan contact op om de mogelijkheden door te nemen.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!