Durf jij te kiezen voor jezelf?

Verwachtingen van anderen sturen ons, dwingen ons soms bijna om dingen te doen. In de VIP24 profielen die ik afneem, kom ik heel vaak tegen dat mensen hun gezondheid erg belangrijk vinden, maar veel lager scoren op hoe ze nu aan hun gezondheid werken. “Eerst komen alle andere dingen, en als er dan tijd over is kan ik iets voor mezelf doen. Maar ik heb geen tijd over” hoor ik dan vaak. Hoe komt het toch dat het zo moeilijk is om te kiezen voor jezelf?

Sociale wezens

We zijn sociale wezens en van daaruit zijn we erop gericht anderen te helpen en te ondersteunen. Tegenwoordig hebben we veel sociale rollen te vervullen: werknemers, ouders, vriend/vriendin, familie en voelen we ook een soort verplichting om overal bij aanwezig te zijn. We willen anderen graag helpen en staan dan ook vaak klaar om iets van een ander over te nemen.

Daarbij vergeten we onszelf nogal eens. Soms vraag ik mensen die ik begeleid: “als jouw beste vriend(in) dit verhaal tegen je vertelt, over wat hij/zij allemaal doet, wat zou je dan voor advies geven?” Vaak is de reactie dan iets in de trant van “ik zou ze voor gek verklaren”. Met tegelijk het besef dat ze zichzelf niet voor gek verklaren. Durven kiezen voor jezelf zorgt er uiteindelijk voor dat je ook beter voor anderen kunt zorgen, omdat je beter in je vel zit.

Druk van buitenaf

We zijn het normaal gaan vinden dat we altijd voor iedereen klaar moeten staan en zelf onderaan het lijstje bungelen. Met tot gevolg dat 1 op de 7 mensen een burn-out heeft, er ontzettend veel ziekten zijn ten gevolgde van chronische stress en veel mensen ongelukkig zijn. Ik zie helaas ook nog werkgevers waar werkdruk wordt afgedaan als ‘onzin’ en waar ‘te druk’ een smoesje wordt gevonden. Terwijl er in sommige gevallen écht een hoge werkdruk is en mensen daarnaast ook nog een leven proberen te hebben.

Het wordt ons dus niet perse makkelijk gemaakt om voor onszelf te kiezen en grenzen aan te geven. Werkgevers willen wel dat mensen efficiënter werken, maar faciliteren hierin soms te weinig of verwachten een continue bereikbaarheid. Voor een individuele medewerker is het dan soms lastig om tóch grenzen te stellen. Want grenzen stellen wordt niet altijd gewaardeerd door de omgeving.

Creëer ruimte om te kiezen voor jezelf

Ik geloof er in dat iedereen ruimte kan creëren voor zichzelf, hoe benauwend sommige situaties ook zijn. Baken bijvoorbeeld je lunchpauze stevig af, zodat je tussen het werk door even een break hebt. Hou eens bij hoeveel tijd je besteed aan je telefoon / Netflix / Instagram / Facebook of andere verslavingen en kijk of je daar wat tijd kunt winnen om aan je gezondheid te werken. Laat tijdens het wachten in de rij bij de kassa je telefoon in je zak en kijk eens om je heen, gebruik het als een kort meditatiemomentje.

Weten wat belangrijk voor je is, is daarbij natuurlijk wel van groot belang. Pas als je weet wat belangrijk voor je is, kun je ook keuzes maken en ‘nee’ zeggen tegen dingen. Ook in een werkomgeving moet je – in mijn optiek – grenzen kunnen aangeven. Het mag toch niet zo zijn dat je eigen gezondheid ten koste gaat van een baan?

In het vliegtuig wordt wel gezegd: “eigen zuurstofmasker eerst” en steeds meer zie ik daarvan ook de waarde in het dagelijks leven. Als ik goed voor mezelf zorg, rust neem, goed eet en slaap, heeft dat een positief effect op mijn omgeving en mijn werk. En dat is niet altijd makkelijk, maar het levert me wel heel veel op. Het betekent ook dat ik steeds beter stilsta bij welke dingen me energie geven en waar ik anderen écht mee kan helpen.

Welke ruimte creëer jij voor jezelf? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd. En heb je hulp nodig? Geef me dan een seintje, dan denk ik met je mee.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!