Efficiënt vs effectief werken

Is het nu beter om je werk effectief of efficiënt te doen? In deze blog kijk ik met je naar het verschil tussen effectief werken en efficiënt werken en wat jou het meest helpt om rust in je werk te krijgen.

Efficiënt is niet hetzelfde als effectief

Als we kijken naar de begrippen is de vertaling (volgens Van Dale) het volgende:

“Efficiënt = zó dat het de minste middelen, inspanning enz. kostdoelmatig”

“Effectief = waardoor het beoogde doel bereikt wordtdoeltreffend”

Hoewel ze beiden te maken hebben met een doel, is er wel verschil tussen de twee. Efficiënt werken betekent dat je de dingen met zo min mogelijk inspanning of middelen doet. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je met zo min mogelijk tijd je werk doet.

Effectief betekent echter dat je doet waarmee je het doel bereikt. Oftewel: dat je de juiste dingen doet om ergens te komen.

Duidelijk doel nodig

Voor beide dingen (efficiënt en effectief werken) heb je in elk geval een doel nodig. Heb jij op een gemiddelde werkdag je doel helder? Weet je wat je aan het einde van de dag wilt bereiken? Pas dan kun je bepalen wat effectief is om te doen. En dan is het natuurlijk wel heel handig als je deze handelingen ook efficiënt uitvoert!

Een voorbeeld: je kunt werken aan technieken om zo snel mogelijk je e-mail te verwerken en een lege inbox te hebben. Dan ben je efficiënt aan het werk.
Maar helpt het efficiënt verwerken van 100+ mails op een dag jou bij het bereiken van je doelen? Of kun je er beter voor zorgen dat je minder mails binnen krijgt, waardoor je effectiever aan je doelen kunt werken?

Eerst effectief, daarna efficiënt

Als je slim met je tijd wilt omgaan (en dat willen we tegenwoordig allemaal wel denk ik), is het dus handig om eerst te bepalen wat je effectief moet doen om je doel te bereiken. Welke stappen moet je zetten om je werk af te krijgen, wat zijn je belangrijkste taken?
Daarna kun je dan bekijken hoe je deze stappen zo efficiënt mogelijk zet. Enkele tips om je werk snel en efficiënt uit te voeren:

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!