Eind van de zomervakantie: zó start je weer fris

Voor sommige mensen is deze week de zomervakantie alweer afgelopen, voor anderen is het einde weer in zicht. We pakken het ritme van het ‘normale’ leven weer op en razen weer in ons ‘normale’ tempo door. Hoe start je na de zomervakantie fris en hou je dat vakantiegevoel wat langer vast?

Kick af van e-mail en social media

Om na de zomervakantie fris te starten is het een goed idee om af te kicken van je e-mail en social media. Als het goed is heb je in de zomervakantie geen (of beduidend minder) tijd besteed aan je e-mail. Probeer dit vooral vast te houden als je weer begint met werken. Laat je werkdag niet regeren door andermans prioriteiten die in je inbox staan, maar bepaal voor jezelf wat het belangrijkst is dat je te doen hebt en maak dat eerst af. Ongestoord kunnen werken, zonder continue afleiding, zorgt ervoor dat je een stuk frisser aan het werk kunt!

Kies vaste momenten uit per dag waarop je e-mail en social media gebruikt, en laat het de rest van de dag los. Zet je notificaties uit en richt je op je belangrijke werk. Zo krijg je meer gedaan en voel je je aan het eind van de dag nog een stuk frisser.

Vakantie in je dagelijks ritme

Veel mensen ervaren in de vakantie het prettige van ‘niets hoeven’, geen wekker, gewoon kunnen doen wat je wilt, meer rust en tijd met elkaar. De vakantie is voor mij ook altijd een tijd om dingen van wat meer afstand te bekijken. Ik neem meer tijd voor wandelingen, tijd zonder social media en internet, doe meer ontspannende activiteiten en zie daardoor dingen op een andere manier.

Ik vroeg me deze vakantie af hoe het toch komt dat zoveel mensen zo’n grote nood hebben aan het weekend en aan vakantie. Velen proppen hun dagen en weken zo vol dat ze de weekends en vakanties nodig hebben om bij te komen. Maar zou het niet veel relaxter zijn als je een beetje vakantie in je dagelijkse ritme kunt opnemen?

Kijk eens voor jezelf welke activiteiten je in de vakantie doet waar je normaal ‘geen tijd’ voor hebt. Op welke manier kun je deze activiteiten inbouwen in je dagelijks ritme? Voor mijzelf is wandelen één van deze dingen, die ik in mijn dagelijks ritme probeer te passen door lopend de kinderen van school te halen of gebruik te maken van het OV als ik naar klanten ga.

Minder activiteiten, meer rust

Door een vakantie – zowel de zomervakantie als mijn LinkedIn vakantie – ga je dingen anders waarderen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik LinkedIn eigenlijk niet eens zo heel erg mis. Als ik nu wel inlog blijkt dat ik ook geen relevante dingen heb gemist. Natuurlijk zijn er de hele dag interessante dingen te volgen en te zien, maar ik merk dat ik meer rust ervaar als ik dat niet allemaal volg. Doordat ik de tijd die ik aan LinkedIn besteed drastisch heb verminderd, hou ik meer tijd over voor andere dingen én ervaar ik meer rust.

In mijn werk kom ik regelmatig bij mensen wiens takenpakket niet past binnen het aantal uren dat ze werken. Het teveel aan activiteiten geeft een continue onrust en stress, omdat ze dus nooit het gevoel hebben dat ze hun werk ‘af’ of onder controle hebben. Het kan helpen om in kaart te brengen (zowel privé als in je werk) welke activiteiten je allemaal doet en hoeveel tijd deze kosten. Daarmee kun je betere beslissingen nemen over wat je wel en niet wilt/hoeft te doen.

Als je structureel meer rust in je dag wilt aanbrengen (en na de zomervakantie is een goed moment om daarmee te starten), kijk dan eens naar de online training ‘5 stappen voor meer rust in je dag’ of neem contact met me op.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!