social media

Afgelopen zondag 18 februari was het zo ver: het was Digital Detox Day 2018. In mijn eerdere blog hierover had ik aangegeven dat ik mee zou doen, dus dat heb ik ook gedaan. In deze blog deel ik mijn ervaringen met deze dag.

Bij het opstaan

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik ‘s ochtends niet meteen aan Digital Detox Day had gedacht, ondanks dat het in mijn agenda vermeld stond. Nu heb ik een digitale agenda, dus dat hielp in dit geval niet echt mee. Nu check ik al langere tijd niet meer voor het ontbijt mijn telefoon, maar aangezien ik zaterdagavond nog wat berichtjes had verstuurd heb ik wel gekeken of er reactie was. Daarna heb ik de hele dag mijn telefoon uit het zicht gelegd.

Relaxte middag

Na mijn lesje yoga in de sportschool ‘s ochtends besloten we om de middag lekker naar buiten te gaan. Bewust heb ik mijn telefoon thuis gelaten, om niet in de verleiding te komen tussentijds te gaan kijken of foto’s te gaan maken. Wel was ik me steeds bewust van de neiging om dit wel te gaan doen. Door de afleiding was het echter goed vol te houden! Al met al was het een hele fijne middag, lekker buiten in de zon en met elkaar.

buiten

‘s Avonds

Het ging bij mij mis in de avond. Vanwege afspraken op maandagochtend bekijk ik vaak op zondagavond even mijn mail en social media. Hoewel ik heel blij was dat ik het de hele dag volgehouden had, voelde ik me toch heel onrustig als ik niet even zou kijken wat er binnengekomen was. Dus ‘s avonds ben ik gezwicht en heb ik toch even mijn laptop opgestart. Wel een bewuste keuze, maar het voelde toch een beetje als een (innerlijke) strijd.

Verslaafder dan ik dacht

Hoewel ik al een tijd bezig ben met het minderen van mijn smartphone verslaving, viel het me deze dag wel op hoeveel ik toch geneigd ben om mijn telefoon of laptop te gebruiken. Ik heb geen echte afkickverschijnselen ervaren, en heb gelukkig ook geen last van angst om zonder mijn telefoon de deur uit te gaan. Maar de smartphone (en vooral de mogelijkheden om elk momentje op te vullen) heeft een grotere invloed op me dan ik graag zou willen.

Ik blijf zoeken naar de balans tussen continu informatie kunnen zoeken en gedachteloos mijn telefoon gebruiken (of social media checken) en mijn telefoon in dienst stellen van mijzelf. Het helpt mij enorm dat ik mijn (zakelijke) e-mail heb verwijderd van mijn telefoon, net als de Facebook en LinkedIn App. Momenteel heb ik zelfs de toegang tot Safari geblokkeerd, om zo de afleidingen van mijn telefoon te minimaliseren. Ik gebruik hem nu dus vooral functioneel: agenda, navigeren, bellen, foto’s maken en delen.

Heb jij ook meegedaan met de Digital Detox Day? En wat waren jouw ervaringen? Deel ze gerust in de reacties hieronder of stuur me een mailtje. Heb je het niet aangedurfd maar wil je wel graag aan de slag met minder prikkels en minder drukte? Neem dan contact met me op.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!