FLOW: wat is het en wat moet je ermee?

Heb je weleens gehoord van Flow? Voor als dat niet het geval is, leg ik je uit wat Flow is, wat je ermee kunt en waarom je dit wilt.

Flow is een term die in de positieve psychologie gebruikt wordt. Mihaly Czikszentmihalyi beschreef voor het eerst deze term toen hij geïnteresseerd raakte in de vraag wat een leven waardevol maakt.

In het kort is flow een mentale toestand waarbij iemand volledig opgaat in wat hij/zij aan het doen is. Het blijkt dat iemand die vaker flow ervaart, veel energie heeft en flow wordt daarmee gezien als zichzelf versterkend. Je wordt uitgedaagd om een prestatie te leveren die je helpt groeien en wordt beloond door het uiteindelijke resultaat.

Hoe kom je in flow?

Er zijn verschillende componenten nodig om flow te kunnen bereiken. Ik bespreek er vast een aantal met je:

1. Een duidelijk doel
2. gevoel van persoonlijke controle
3. juiste balans tussen de moeilijkheid van de taak en de benodigde kennis en middelen
4. Je vindt het leuk!

 

Perfecte balans

Flow kun je zien als de perfecte balans tussen je uitdaging en de middelen die je hebt (tijd, kennis, energie bijvoorbeeld). Bij het maken van een vip24 profiel halen we naar boven wat jij nodig hebt om flow te ervaren.

Door het bepalen van je huidige plek op de ‘trap van gezondheid’ zien we direct of je te veel stress of juist verveling ervaart.

Dit geeft waardevolle informatie over de mate waarin jij flow ervaart in je werk. Een taak die je in het begin heel erg uitdagend vond, kan na verloop van tijd saai worden omdat je vaardigheden zijn toegenomen. Je kunt dan toe zijn aan nieuwe uitdagingen en zit aan de onderkant van de trap.

Meerdere wegen leiden naar flow

Ik spreek ook regelmatig mensen die teveel aan de stress kant zitten. Hun werkdruk is te hoog bijvoorbeeld, of de eisen van klanten/opdrachtgevers worden steeds meer.

Het mooie is dat we voor flow aan twee kanten kunnen bewegen: we kunnen aan de uitdaging kant werken (minder hoge eisen stellen) én we kunnen aan de middelen kant werken (verbeteren van de vaardigheden).

Middelen zijn niet alleen vaardigheden, maar ook talenten, kwaliteiten en praktische zaken. Sommige mensen werken bijvoorbeeld beter in een afgezonderde werkruimte, terwijl andere mensen juist rumoer en mensen om zich heen nodig hebben om in flow te komen.

Als team kun je met elkaar flow creëren, door bijvoorbeeld een doel te stellen waar iedereen op zijn eigen manier aan bijdraagt en iedereen zelf wordt uitgedaagd om te ontwikkelen. Hoe meer inzicht je hebt in de ‘flowfactoren’ van je team, des te beter de prestaties zullen zijn.

Wil je met elkaar in gesprek over flow en talenten binnen je team? Dan kom ik graag eens langs!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!