De hele dag komen er allerlei vragen en dingen op je af, en je to-do lijst lijkt alleen maar langer te worden in plaats van korter. Om enige orde in de chaos aan te brengen, kun je werken met de Eisenhower Matrix. Wat het is en hoe je het gebruikt, leg ik je hieronder uit.

Belangrijk versus urgent

Het model van de Eisenhower Matrix is gebaseerd op de uitspraak: “wat urgent is, is zelden belangrijk en wat belangrijk is, is zelden urgent” van Eisenhower. Het is een veelgebruikt model binnen timemanagement en de moeite waard om eens nader te bekijken. Dit filmpje geeft vast een korte toelichting op de Eisenhower Matrix.

Een belangrijk onderscheid wat je hierbij moet maken, is dat tussen belangrijk en urgent. Urgente dingen lijken vaak heel belangrijk, maar zijn dat in veel gevallen niet. En belangrijke zaken (die je helpen om je lange termijndoel te bereiken) zijn vaak niet urgent. De kunst is om je dag zoveel mogelijk te vullen met belangrijke zaken.

Deel je werk in met de Eisenhower Matrix

In het boek De 5 keuzes voor buitengewone productiviteit wordt de Eisenhower Matrix helder uitgelegd. In het kort komt het hierop neer:

  1. Het eerste kwadrant betreft taken/zaken die belangrijk en urgent zijn: de spoedgevallen, onvoorziene gebeurtenissen en last-minute deadlines. Als je deze taken niet uitvoert, zijn de gevolgen groot.
  2. Het tweede kwadrant noemen zij het kwadrant van buitengewone productiviteit: je bent bezig met taken die belangrijk, maar niet urgent zijn. Denk hierbij aan het opbouwen van relaties, planning, belangrijke doelstellingen, leren en creatief denken. Dit zijn taken die je moet inplannen en waarvoor je tijd vrij moet maken!
  3. Het derde kwadrant is die van de afleiding: urgente, maar niet belangrijke zaken. Dit zijn (onnodige) onderbrekingen, irrelevante vergaderingen, onbelangrijke mails, telefoontjes, etc.
  4. Het vierde kwadrant bevat alle taken die niet belangrijk en niet urgent zijn: tijdverspilling. Hier kun je denken aan roddelen, overmatige ontspanning, eindeloos surfen op internet en social media.

Je zult begrijpen dat de bovenste twee kwadranten (beide belangrijke taken) het meest doen voor je productiviteit. Als jij nu naar je huidige werkdag kijkt, hoe is die dan verdeeld over deze vier kwadranten? En hoe zou je het graag willen zien? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!