Regelmatig hoor ik dezelfde klacht voorbij komen: gestoord worden tijdens je werk. Je hebt je voorgenomen om nu écht die opdracht af te ronden, en dan… je telefoon, een nieuw mailtje of een binnenkomende collega. En dat gaat altijd voor, toch?

Ik denk dat bijna iedereen dit probleem tegenwoordig wel ervaart, in meer of mindere mate natuurlijk. Sommigen hebben er weinig last van, anderen veel meer. In het boek ‘Om gestoord van te worden‘ van Barbara Aalpol kwam ik een handige tip tegen die ik graag met je wil delen. Ze beschrijft in het boek hoe we continu proberen afleidingen te negeren en hoe moeilijk dit is als de verleidingen erg aantrekkelijk zijn.. de binnenkomende mailtjes, appjes en telefoontjes bijvoorbeeld.

STOP!

De tip die Barbara hiervoor heeft, noemt ze STOP. Dat is in dit geval de afkorting van Stick To your Own Plan. Kort gezegd: zodra je merkt dat je wordt afgeleid door prikkels (“even” iets opzoeken op internet en vervolgens 10 minuten lang surfen, “even” een collega helpen) zeg je tegen jezelf “STOP”! Op dat moment sta je even stil bij de vraag: “past dit bij wat ik had bedacht om te gaan doen?” en beslis je of je met je taak verder gaat.

Gestoord door je collega’s

De STOP methode kun je ook toepassen op je collega’s. Je hoeft het natuurlijk niet keihard te roepen, maar je kunt wel aangeven dat je nog een bepaalde tijd bezig bent met een taak, en dat je daarna wel even kunt overleggen of helpen. Veel mensen die ik train hebben het gevoel dat ze altijd hun telefoon moeten aannemen en anderen eerst moeten helpen. Maar daarmee komen ze zelf vaak in de knoei, omdat ze hun eigen dingen niet afkrijgen. Als je dat herkent, denk dan eens wat vaker STOP!

Om gestoord van te worden!

In het boek van Barbara staan nog veel meer nuttige tips waarmee je minder gestoord of juist prettig gestoord door de dag komt. Je kunt hem hier direct bestellen; dan krijg je hem zo snel mogelijk per post thuis gestuurd!

 

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!