Het is misschien een vreemde vraag, of je bomen hakt met een botte bijl. Maar ik ga je uitleggen wat ik bedoel. In het boek ‘Verleuken kan iedereen‘ stond een verhaal van een houthakker die ooit was begonnen met hout hakken. Na een tijd merkte hij dat hij steeds harder moest werken om hetzelfde te bereiken. Tot een voorbijganger hem wees op zijn botte bijl.
Botte bijl in jouw bedrijf
Ditzelfde kan, zij het dan niet letterlijk met een botte bijl, gebeuren bij jouw bedrijf. Als je jaren op dezelfde manier werkt, is het een patroon. Merk je dat je steeds harder moet gaan werken om hetzelfde werk gedaan te krijgen? Misschien is jouw bijl dan ook bot, oftewel: misschien werk je niet op de meest handige manier. Maar juist als je steeds harder moet werken om alles af te krijgen, heb je geen tijd om te kijken naar je werkmateriaal. Terwijl dit je juist enorme voordelen kan opleveren.
Als de houthakker uit bovenstaand voorbeeld gekeken had waarom hij steeds harder moest gaan werken, had hij ook een oplossing kunnen zoeken. Zo was het mogelijk zijn bijl aan te scherpen, of een nieuwe te kopen. Misschien had hij zelfs naar nieuwe methoden kunnen kijken.
Niet harder, maar slimmer
Misschien heb je in de afgelopen tijd de term wel vaker gehoord: “niet harder, maar slimmer werken”. Met de mogelijkheden die we nu hebben, hoeven we eigenlijk helemaal niet meer zo hard te werken. Het gaat er vooral om dat je weet hoe je de middelen op de slimste manier weet in te zetten. Neem dus af en toe even tijd om te reflecteren:
- Welke taken kosten me veel tijd?
- Hoe zou ik tijd kunnen besparen?
- Welke nieuwe mogelijkheden zijn er om mijn werk slimmer in te richten?
Waarschijnlijk zit je binnen je bedrijf gebonden aan systemen of afspraken die vast liggen, daar heb je geen invloed op. Maar je hebt wél invloed op hoe je zelf de dingen doet. Maak je eigen bijl weer scherp en zorg dat je zo slim mogelijk werkt in plaats van zo hard mogelijk! Meer weten? Kijk dan even hier.