Een veelgehoorde klacht is dat mensen allerlei dingen plannen, maar er uiteindelijk weinig tot niets van terecht komt. Het is 1 van de redenen waarom mensen langer doorgaan of eerder beginnen: zo kunnen ze zonder afleiding werken. Enig idee waardoor dit komt? Doordat we te vaak ‘ja’ zeggen tegen anderen. Ben jij je bewust van het risico van ‘ja’ zeggen?
Ja is makkelijker dan nee?
Op de 1 of andere manier voelt het vaak makkelijker om ‘ja’ te zeggen dan ‘nee’. Met ‘nee’ zijn we bang dat we andere mensen teleurstellen of dat ze ons niet meer aardig zullen vinden. Maar elke keer dat we ‘ja’ zeggen tegen iets dat niet echt uitkomt, zeggen we feitelijk ‘nee’ tegen onszelf. Onze eigen taken, deadlines en planningen zijn blijkbaar vaak minder belangrijk dan wat anderen van ons vragen.
Op sommige momenten is het ook helemaal niet zo’n probleem om ‘ja’ te zeggen en een ander daarmee te helpen. Maar het risico schuilt hem in te vaak ‘ja’ zeggen tegen anderen. Als je door ‘ja’ te zeggen tegen anderen zelf in de problemen komt, is er echt iets mis!
Risico van ‘ja’ zeggen
Pas las ik dit artikel waarin de schrijver als experiment een dag lang besluit om overal ‘ja’ op te zeggen. Met als gevolg dat hij op onmogelijke tijden vergaderingen heeft, veel langer werkt dan normaal gesproken en zijn eigen werk niet af krijgt. Zoals hij in het artikel schrijft:
” Zo verloor ik de controle over niet alleen de dag in kwestie, maar ook de daarop volgende.”
En dáár zit het risico van ‘ja’ zeggen als je het mij vraagt. Je verliest de controle over je eigen werk, over je eigen tijd. En doordat de taken die je zelf af moet (of wilt) hebben niet afkomen, besluit je om door te gaan.
Maak ‘nee’ zeggen bespreekbaar
Is er binnen jouw team ruimte om ‘nee’ te zeggen of aan te sturen op een voor jou gunstig moment? Maak ‘nee’ zeggen met je collega’s bespreekbaar, wees je bewust van de risico’s. In onderstaande video krijg je vast een paar tips om beter ‘nee’ te leren zeggen.
Om je meer bewust te worden van waarom het je niet lukt om je aan je planning te houden, heb je eerst inzicht nodig in wat jouw stoorzenders zijn. Kijk voor meer informatie eens hier.