Tegenwoordig hebben we het allemaal ontzettend druk. Er wordt regelmatig geschreven worden over ‘druk’ als statussymbool. Waar komt die drukte door? Ik geloof er echt in dat we veel te doen hebben. Tegelijk ben ik me ook bewust van de vele afleidingen waar we mee te maken hebben. Ik geef je hier een aantal van de grootste tijdvreters en hoe je er van af komt!

Social media / e-mail

Op de enkeling zonder smartphone en/of Facebook na, zullen velen van ons herkennen dat social media en e-mail enorme tijdvreters zijn. Eerder schreef ik al over de prikkelverslaving die veel mensen bleken te herkennen. Gedurende de dag zijn we regelmatig verzonken in het scrollen door Facebook en/of LinkedIn tijdlijnen en mailboxen.

Door social media wordt je getriggerd door allerlei advertenties, waardoor je verzandt raakt in eindeloos doorklikken. Zonder dat je het door hebt, ben je ineens een halfuur verder en ligt je werk nog rustig op je te wachten. Hoe kom je hier vanaf? Stel vaste momenten in om je e-mail en social media te checken. Als je er behoefte aan hebt, kun je ook nog een timer zetten om de tijd die je op social media doorbrengt te beperken.

Uitstellen en zorgen maken

Eerder schreef ik ook over uitstelgedrag. Door uitstellen blijven ze steeds terugkomen, ben je er uiteindelijk veel meer tijd aan kwijt dan wanneer je ze meteen oppakt. Naast het feit dat door uitstelgedrag je taken steeds terugkomen, kost het ook tijd om er steeds over na te denken. Vaak zijn we veel langer bezig met ons druk maken over de taak die voor ons ligt, dan het daadwerkelijk uitvoeren ervan. Dus door je uitstelgedrag aan te pakken, houd je meer tijd over om de belangrijke dingen te doen.

Afleiding

Alles wat je uit je concentratie haalt, kost tijd. Als jij met een taak bezig bent, en wordt afgeleid door nieuwe e-mail, telefoon of een binnenkomende collega duur het even voordat je aandacht weer terug bij je taak is. Hoe vaak wordt jij per dag afgeleid? In een kantooromgeving waarschijnlijk behoorlijk vaak, en door de smartphones tegenwoordig ook ‘op de werkvloer’. Aandacht en focus is een schaars goed aan het worden. Maar pas als je langere tijd met aandacht werkt aan een taak, kom je in een ‘flow‘. Flow geeft je energie en maakt je creatief. Het is dus enorm belangrijk dat je ook in staat bent om zonder afleiding te werken en je volledig te kunnen focussen op een taak. Daarmee kunnen ook een heleboel fouten worden voorkomen.

Kijk eens welke mogelijkheden er, in overleg met je collega’s of baas, zijn om af en toe volledig ongestoord te kunnen werken. Lukt het je niet om je aandacht vast te houden? Probeer dan eens te werken in Pomodoro’s. Op die manier dwing je jezelf makkelijker om je concentratie vast te houden, zonder dat je overbelast. Grote kans dat je hierdoor veel meer werk verzet!

Grootste tijdvreters terugdringen

Om je grootste tijdvreters aan te kunnen pakken, is het belangrijk om eerst te weten welke dit voor jou zijn. Sta er eens bij stil (of hou het letterlijk eens op papier bij) waar jouw tijd aan besteed wordt. Op je telefoon kun je dit bijvoorbeeld bijhouden met Moment, waarmee je inzicht kunt krijgen in de hoeveelheid tijd die je spendeert op je telefoon. Voor meer grote hedendaagse tijdvreters kun je dit artikel nog lezen.

Als je hup nodig hebt om je tijdvreters in kaart te brengen of aan te pakken, neem dan contact op. Welke tijdvreter ga jij als eerst aanpakken? Laat het me weten in de reacties!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!