Afgelopen week verschenen er weer diverse verontrustende berichten over ons social media gebruik. Misschien heb jij er zelf ook wel last van, of merk je dat je er stiekem (veel) meer tijd mee bezig bent dan je eigenlijk zou willen. Maar wat zijn de gevolgen van ons social media gebruik nu eigenlijk?
Verslaving
Uit cijfers van het CBS bleek dat in 2015 al 1 op de 6 jongeren aangaf verslaafd te zijn aan social media. Deze week berichtten diverse media over de toenemende hulpvraag van social media verslaafden, die nog niet behandeld kunnen worden omdat het geen erkende ziekte is.
Er wordt echter al een aantal jaar onderzoek gedaan naar het fenomeen Nomophobia: de angst om zonder telefoon te komen te zitten. Er is nog wat discussie of dit echt een fobie is, maar duidelijk is wel dat ‘zware telefoongebruikers’ serieuze stress ervaren als ze zonder telefoon moeten doen.
Sommige mensen ervaren ook een fenomeen phantom vibration syndrome: denken dat je voelt of hoort dat je telefoon afgaat, terwijl dit niet zo is. Al met al zijn dit wel serieuze verschijnselen die ook bij verslavingen een rol spelen.
Sociaal effect
Hoewel we de gebruikte platforms ‘social media’ noemen, heeft het relatief weinig te maken met sociaal zijn. De meeste mensen zijn vooral bezig met het aantal likes op een bericht en werkelijke (wederzijdse) interesse is er weinig. Met name het gebruik van Facebook blijkt zelfs een negatief effect op mentale gezondheid te hebben.
Het blijkt echter ook dat door simpelweg het op tafel neerleggen van je telefoon tijdens een etentje of gesprek, je al minder aardig gevonden wordt. Dit leerde ik van Margriet Sitskoorn tijdens een seminar. Stel je eens voor dat je tafelgenoot uit het niets een gedichtenbundel opent en daaruit begint voor te lezen? Als je er zo over na denkt is het wel heel gek dat wij te pas en te onpas met onze telefoon bezig zijn.
Aandacht
Doordat social media (en internet in het algemeen) zo snel en vluchtig zijn, trainen we ons brein steeds minder om langdurige onze aandacht te richten. Door continu dingen op te zoeken en informatie te verzamelen zonder rust, wordt informatie niet goed geïntegreerd en leren we steeds minder. We worden er daarnaast minder creatief van, omdat creativiteit van binnenuit komt, vanuit rust.
Bewustwording
Zoals bij veel dingen is het eerst belangrijk je überhaupt bewust te zijn van de effecten van social media (of smartphone gebruik in het algemeen) op jou en jouw leven. Als jij voelt dat je social media behoefte een eigen leven leidt, kun je bepalen wat je er aan wilt doen. Hier vind je verschillende tips om te beginnen met afkicken.
Voor mij is februari de maand van bewuster worden van mijn telefoongedrag en hoe ik daarmee om wil gaan. Daarom doe ik sowieso op 18 februari mee aan Digital Detox Day. Hoe ervaar jij jouw social media gebruik? Is het zoals je wilt of wil je graag iets veranderen? Let me know!