Je zult je afvragen: wat hebben tomaten en productiviteit met elkaar te maken? Tenzij je eerder hebt gehoord van de ‘pomodorotechniek’ is het misschien geen logische combinatie, maar wel een hele fijne!

Hoewel ik al lang geleden voor het eerst van de Pomodorotechniek had gehoord, had ik het nooit uitgetest. Iets met eigenwijs denk ik. Maar goed, kort geleden kwam ik na wat Googlen dit artikel tegen. En omdat ik nogal tegen bepaalde taken zat aan te hikken, besloot ik het een kans te geven. Met succes! De Pomodorotechniek helpt dus ook heel goed om je uitstelgedrag aan te pakken!

Pomodoro?

Het idee van de Pomodorotechniek is dat je korte tijd echt aandachtig werkt en daarna een korte pauze neemt. In de basis: 25 minuten werken, 5 minuten pauze. Op deze manier ben je 25 minuten ongestoord aan de gang en beloon je daarna jezelf met doen waar je zin in hebt. En dan begin je weer opnieuw, zo lang of vaak als je wilt. Enigszins sceptisch downloadde ik de Be Focused App en begon vol goede moed aan de eerste 25 minuten. En al behoorlijk snel piepte de timer, en had ik meer gedaan dan in het uur ervoor! Liever geen smartphone gebruiken? Bekijk dan eens de TimeTimer!

Energie

Het grote voordeel van de Pomodorotechniek vond ik dat ik steeds “legaal” even wat anders kon doen. En omdat die 5 minuutjes heel kort zijn, blijf je ook lekker in je focus. Dus uiteindelijk verzette ik behoorlijk wat werk in 2 uur tijd. Na vier blokken van 25 minuten heb je een langere pauze van 15 minuten. Omdat ik die dag thuis werkte, heb ik in die tijd even gedachteloos de was opgevouwen 🙂 Kun je nagaan hoeveel energie de Pomodorotechniek me gaf!

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor het gebruiken van de Pomodoromethode zijn in mijn beleving dat je echt alle afleiding uitschakelt, en dat je heel duidelijk hebt bepaald wat je in die tijd gaat doen. Zorg er ook wel voor dat het haalbaar is binnen de tijd; het is natuurlijk zonde als je iets plant waar je meer tijd voor nodig hebt. Gun jezelf de positieve ervaring van productief en ongestoord werken, en beloon je zelf na deze inspanning met iets leuks!

Laat je me weten wat jij voor werk verzet hebt met de Pomodorotechniek?

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!