Ik neem twee maanden LinkedIn vakantie

Op LinkedIn kondigde ik het vorige week al aan: ik neem de maanden juli en augustus LinkedIn vakantie. Via deze blogs hou ik je op de hoogte van mijn ervaringen.

Waarom LinkedIn vakantie?

Een tijdje geleden kwam ik deze TEDtalk tegen van Cal Newport (schrijver van het boek Diep werk) en die zette me aan het denken.

Al eerder schreef ik blogs over minder prikkels ervaren, digitaal detoxen etc. Een paar jaar geleden was ik volledig gestopt met Facebook, voor mijn bedrijf uiteindelijk toch weer begonnen. Maar het geeft geen voldoening. Facebook gaat er dus weer uit binnenkort. LinkedIn dacht ik echter niet zo over na. “Dat heb ik toch nodig voor mijn bedrijf” was mijn idee.

Nu moet ik zeker bekennen dat ik heel veel nieuwe contacten heb opgedaan via LinkedIn en dat ik daar zeer blij mee ben. Veel mensen die ik het afgelopen jaar heb ontmoet, had ik wellicht niet leren kennen zonder LinkedIn. Dus ik geloof wel in de toegevoegde waarde van LinkedIn. Toch wil ik ervaren wat er gebeurt als ik het een tijdje niet doe.

Wereld aan afleiding

Steeds vaker merk ik op LinkedIn namelijk, net als op Facebook, dat ik overspoeld wordt door alles wat er wordt aangeboden. Mijn netwerk op LinkedIn bestaat nu uit bijna 900 mensen, en een groot aantal van hen is ook behoorlijk actief. Dus dagelijks vliegen me nieuwe gratis webinars, cursussen, online trainingen, opleidingen en boeken om de oren. Voor iemand die heel veel interessant vindt en snel geïnspireerd raakt, is dat niet altijd even handig 😉

Daarnaast vind ik LinkedIn ook steeds vaker teleurstellend, in die zin dat ik veel dingen eigenlijk helemaal niet leuk vindt of te vaak hetzelfde voorbij zie komen. Het geeft me wel veel afleiding en levert me gevoelsmatig niet zoveel op. Vandaar deze vakantie. Even de stekker eruit, minder prikkels binnen en gaan doen wat ik anderen ook leer: minder afleidingen en meer focus.

Wil jij ook een LinkedIn (of andere social media) vakantie?

Nadat ik vorige week aankondigde dat ik juli en augustus stop met LinkedIn, heb ik al besloten om nog maximaal 2 keer per dag in te loggen en vanaf donderdag nog maar 1 keer. Daar heb ik niet zo veel moeite mee. Doordat ik me bewust ben van de afleidingen en weinige écht interessante of nuttige dingen, wordt het al makkelijker om minder in te loggen.

Gedrag veranderen is altijd makkelijker als je het met anderen kunt delen. Mijn ervaring deel ik via deze blog, wat voor mij ook werkt als stok achter de deur. Maar wil jij zelf nu ook een vakantie nemen van je social media? Stuur me dan een berichtje, zodat we elkaar kunnen steunen (uiteraard is dit gratis!). Je kunt hier contact met me opnemen.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!