Eerder schreef ik al over het boek Eet, Beweeg, Slaap wat ik aan het lezen ben. Eén van de onderwerpen die me daarvan erg bij bleef en die ik graag met je wil delen is de keuze voor winst of verlies.

Elk moment kun je kiezen

In de context van het boek gaat kiezen voor winst of verlies over eten: met elke hap of slok die je neemt, kun je winst of verlies boeken. En dat betekent dat je dus elke dag heel veel momenten hebt waarop je een betere keuze kunt maken. Nu ga ik je hier geen voedingsadvies geven, maar het principe is volgens mij ook toe te passen op je werk.

Net als eten is er continu informatie voor ons beschikbaar. Het is aan ons om de juiste keuze te maken.

Weet waar je heen wilt

Je weet natuurlijk pas welke keuze winst of verlies is als je weet waar je heen wilt. Heb jij duidelijk welke doelen je wilt bereiken (aan het eind van de dag, en over een paar jaar)? Als het jou niet lukt om je werk ‘af’ te krijgen, kijk dan eens naar de keuzes die je maakt. Soms voelt het niet als keuze, want je “moet” je collega’s helpen en je “moet” reageren op binnenkomende telefoon. En tóch kun je wel kiezen.

Is het voor jou belangrijk om een bepaalde taak af te krijgen op een dag, dan zul je zelf moeten zorgen dat dit lukt. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je gedurende 2 uur alle notificaties uitschakelt en je collega vraagt de telefoon aan te nemen. Dat is winst. Blijf je zelf ploeteren om alles voor elkaar te krijgen en werk je aan het eind van de dag gestrest door om het voor elkaar te krijgen? Dat is verlies.

Kies voor winst!

Merk je dat je het werk niet gedaan krijgt op de manier die je graag zou willen? Hou dan eens bij waar jij je tijd aan besteed. Ben je veel bezig met collega’s helpen, leidt je mailbox je veel af of neem je altijd als eerst de telefoon aan? Vraag je dan eens af wat je kunt doen om die keuzes te veranderen zodat het winst voor je wordt!

Vaak blijkt dat je, in overleg met je collega’s of leidinggevende, ruimte kunt creëren om afleidingen even uit te sluiten. Kiezen voor winst kan ook betekenen dat je extra kennis gaat opdoen van de systemen waarmee je werkt, bijvoorbeeld Microsoft Office, of dat je slimmer leert mailen. Hoe kies jij vandaag voor winst?

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!