Het begrip Lagom is in Nederland nog niet heel bekend, tenminste voor zover ik weet. Wél is het begrip een interessante, die mensen veel rust en geluk kan brengen. Ik leg je in dit artikel uit wat Lagom is en hoe je dit in je werk kunt toepassen voor meer rust.

Zweedse levensfilosofie

Lagom is een Zweedse levensfilosofie en betekent: ‘niet te veel, niet te weinig’. Precies goed. Volgens dit artikel passen de Zweden Lagom bijvoorbeeld ook toe op hun carrière. Ze zijn zeker gedreven en ambitieus, maar vinden evenwicht en rust belangrijker. Het gaat bij hen om de balans, precies genoeg doen. Er is een strikte scheiding tussen werk en privé, waardoor mensen meer rust in hun hoofd hebben.

Lagom

Maar niet alleen is er een scheiding tussen werk en privé, Zweden zijn zich ook bewust van het belang van rust tijdens hun werk. Zo hebben ze Fika: meerdere malen per dag pauze met koffie en taart. Niet zozeer vanwege de taart, maar wel om even een adempauze te nemen. Hoewel wij ons in Nederland steeds meer bewust worden van het belang hiervan, zijn nog maar weinig werkgevers die dit stimuleren.

Meer rust door minder te doen

Tijd nemen voor rust betekent uiteraard dat je niet alles meer kunt doen. De gangbare uitleg van timemanagement is dat mensen leren om in minder tijd meer dingen te doen. Ik vind het echter belangrijker om minder dingen sneller te doen, zodat je tijd overhoudt voor rust en ontspanning. Ga je richten op de juiste dingen en doe die goed genoeg.

In de documentaire ‘The Minimalists’ (te zien op Netflix) komt ditzelfde principe naar voren: door alle ruis uit je leven te bannen, blijft over wat belangrijk is. Door alle informatie en prikkels die we in de huidige maatschappij op ons af krijgen, zijn we ons vaak niet eens meer bewust van wat de essentie is. Focus op minder, doe dit goed genoeg en ervaar meer rust.

Lagom toepassen

Enkele tips voor het toepassen van Lagom vond ik hier. Om te ervaren wat precies genoeg is, heb je ten eerste een opgeruimd hoofd nodig. Stel orde op zaken en bedenk wat je nodig hebt, waar je stress van krijgt en hoe je dit kunt veranderen in je leven.

Om te leven in balans is het belangrijk om vaker offline te zijn. Kick af van je telefoon en ga dagelijks bewegen. Loop een rondje tijdens je lunchpauze, loop 10 keer achter elkaar de trap op en neer, ga touwtje springen of wat je maar leuk vindt. En tot slot: geniet van de dingen die je doet, ook al zijn ze ‘slecht’ voor je. De stress die je oproept door je schuldig te voelen of dingen te verbieden, zijn waarschijnlijk nog veel slechter. Meer informatie en tips vind je in het boek Lagom.

Hoe pas jij Lagom toe in je leven? Waar kun jij meer balans mee behalen? Laat het me weten in de reacties of stuur me een mailtje!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!