Productiever worden? Leer deze dingen uitstellen!

Op de een of andere manier is bij veel mensen zo dat we de belangrijke – maar lastige- dingen in ons leven makkelijker uitstellen dan andere dingen. Als jij er ook tegenaan loopt dat je graag productiever wilt worden, zowel op je werk als thuis, gaat het je helpen als je de volgende dingen leert uitstellen.

Uitstelgedrag in je voordeel

We hebben allemaal wel eens last van uitstelgedrag, meestal als het gaat om dingen die eigenlijk goed voor ons zouden zijn. Als we geen zin hebben om te sporten, gaan we “morgen” wel. Gezonder eten? Ja, maar vandaag nog niet. Die belangrijke taak? Heb ik nog wel even de tijd voor. Het zijn van die dingen waarvan we weten dat we ze (zouden) moeten doen, maar waar we nu nog even geen zin in hebben. En dus vullen we onze tijd met dringende zaken. Zaken die wel meteen voldoening lijken te geven, maar op de lange termijn niet helpen bij het bereiken van onze doelen.

Als je leert om uitstelgedrag juist bij de ‘dringende’ zaken in te zetten, wordt je een stuk productiever. De volgende dingen zou je beter kunnen leren uitstellen.

Social media

Ongemerkt besteden we best veel tijd op social media. Uit diverse onderzoeken blijkt dat we gemiddeld meer dan 2 uur per dag besteden aan social media. En dat terwijl we “geen tijd” hebben voor sporten en andere belangrijke zaken? Als je leert je social media gebruik uit te stellen, al is het maar 15 minuten per keer, gaat dit je enorme tijdwinst opleveren. In plaats van meteen bij elke ‘pling’ te kijken, kun je beginnen met het uitzetten van je notificaties. En steeds als je de neiging hebt om social media op te starten, dwing je jezelf om dat pas na 15 minuten te doen. In de tussentijd zoek je afleiding. Wedden dat je het na 15 minuten al vergeten bent?

Je kunt er na een tijdje voor kiezen om alleen nog op vaste momenten social media te checken. Door minder vaak je aandacht te onderbreken, word je stukken productiever en krijg je meer gedaan.

E-mail

Bij veel mensen is e-mail ook een enorme tijdvreter. We hebben de neiging om ook hier meteen naar te kijken als er iets nieuws binnenkomt, en vaak reageren we dan ook meteen. Daardoor ontvangen we ook weer sneller reactie, waardoor we heen en weer blijven mailen. Als je aan een taak begint, sluit dan je e-mailprogramma af. En open hem pas weer als je de taak hebt afgerond. Geconcentreerd werken zorgt voor een betere kwaliteit, minder fouten en meer rust in je hoofd.

Direct overal op reageren

Door altijd en overal voor iedereen bereikbaar te zijn en meteen te reageren, vinden mensen je misschien heel aardig. Maar het is voor jouzelf niet heel productief. Leer het direct reageren uitstellen, maak duidelijk aan anderen wanneer je reageert en wanneer je bereikbaar bent. Dit is in het begin best lastig, vooral als je gewend bent om overal ‘ja’ op te zeggen.

Maar als je aangeeft waarom je niet bereikbaar bent of duidelijke afspraken maakt over momenten waarop je ongestoord kunt werken, begrijpen mensen het vaak wel. Goed verwachtingsmanagement kan een grote verbetering zijn voor je productiviteit.

Netflix

Ik snap ook wel dat het na een lange werkdag verleidelijk is om de hele avond Netflix te kijken. Zeker als je met die ene spannende serie bezig bent. Maar ik weet ook dat het je uiteindelijk niet de energie geeft die je graag zou willen. Dus leer Netflix ook uit te stellen: éérst een activiteit doen waar je niet zoveel zin in hebt (poetsen, sporten, wat dan ook) en ga daarna pas Netflix kijken.

Het is voor veel mensen een vorm van ontspanning en als dat voor jou geldt, schaf het dan ook niet af. Maar door het een (half) uurtje uit te stellen, creëer je wel tijd om dingen te doen waar je anders niet aan toe komt. Dingen die beter voor je gezondheid en productiviteit zijn dan Netflix.

Leer dealen met de onrust

Onze maatschappij is hectisch, met continu prikkels, continue bereikbaarheid en verwachtingen dat alles snel moet gaan. Dus als jij besluit om minder tijd op social media door te brengen en minder snel te antwoorden op mail kan dat onrust geven. Maar door toe te geven aan de onrust, wordt de onrust alleen maar groter. Onze hersenen willen ongemak vermijden, dus de meest logische manier is om dan iets te doen wat die onrust wegneemt. Alleen zorgt dit ervoor dat we op de langere termijn steeds vaker die onrust moeten wegnemen.

Door te leren dealen met de onrust, bijvoorbeeld door meditatie of mindfulness, merk je dat de onrust uiteindelijk ook weggaat. En omdat ‘ie de behoefte niet vervuld wordt, wordt de behoefte uiteindelijk ook minder.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!