Leer één ding om direct succesvoller te worden

Vandaag heb ik één tip voor je die je direct helpt om meer succesvol te kunnen werken. En met succesvol bedoel ik vooral dat jij de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn. Want succes is voor iedereen iets anders. Wat dat ene is?

Nee leren zeggen.

 

Domper he..

Maar ik geloof dat dit is wat succesvolle mensen onderscheidt van minder succesvolle mensen. Zij kunnen ‘nee’ zeggen. En dan niet alleen tegen anderen, maar misschien nog wel meer tegen zichzelf.

Nee zeggen tegen jezelf

Als jij een doel voor jezelf stelt, bijvoorbeeld gezonder eten of rustiger leven, betekent dit dat je dingen moet gaan veranderen. En het betekent dat je ‘nee’ moet gaan zeggen tegen dingen, tegen anderen, en tegen jezelf. Misschien zijn we zelfs wel onze grootste vijand als het gaat om doelen halen.

Als ik mezelf ten doel stel om rustiger aan te doen, betekent dit dat ik niet alle activiteiten meer kan doen die ik voorheen deed. Het betekent ‘nee’ zeggen, tegen mezelf en anderen, om meer rust te krijgen.

Korte termijn fijn of korte termijn pijn?

Net als kinderen hebben we ook als volwassene bepaalde regels nodig om succesvol te zijn. Stellen we geen regels, dan handelen we continu vanuit ons zogenaamde oerbrein, wat alleen gericht is op direct plezier en het vermijden van pijn. Maar voor het behalen van (lange termijn) doelen moeten we af en toe even pijn lijden. We moeten ‘nee’ zeggen tegen direct plezier om op de langere termijn resultaten te kunnen behalen.

Ook binnen een bedrijf werkt dit op deze manier. Organisaties en teams die zich focussen op een beperkt aantal doelen en die keuzes durven maken (‘nee’ zeggen), bereiken betere resultaten dan teams die veel dingen half doen.

Gelukkig kunnen we leren ‘nee’ te zeggen. Er zijn zelfs verschillende boeken over geschreven, zoals ’50 tinten nee’, ‘de kracht van het NEE’ en ‘leer nee zeggen‘. Met elke keer dat jij ‘nee’ zegt, wordt je mentaal sterker en kom je dichter bij je eigen succes.

Hoe goed ben jij in ‘nee’ zeggen? Wil jij zelf succesvoller worden en leren ‘nee’ zeggen, alleen of met je team? Laat het me dan weten, ik help je graag.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!