Meer aandacht, kalmte en helderheid kunnen velen van ons wel gebruiken denk ik. Ik in elk geval wel! Vorige week schreef ik al over de schijf van zeven voor een gezond brein. Deze week wil ik graag de volgende video met je delen. De tekst gaat verder onder de video.

10 minuten per dag niks

Kun jij je de laatste keer herinneren dat je 10 minuten lang helemaal niets deed? Dat je gewoon ergens zat of stond, zonder te sms’en, bellen, eten, mailen, praten, piekeren of dromen?

Hoewel ik redelijk bekend ben met mindfulness en veel heb gelezen over meditatie, komt er in de dagelijkse praktijk weinig van terecht. Waar ik in deze video van schrok is dat we gemiddeld 47% van de tijd in gedachten verzonken zijn. Dat is bijna de helft van de tijd! En volgens zijn bericht maakt dit ons ook nog ongelukkig.

Mindfulness zorgt ervoor dat we meer afstand kunnen nemen van onze gedachten en ze vanuit een ander perspectief kunnen zien. We worden ons bewust van patronen waarbij we onze (negatieve) gedachten steeds versterken en kunnen deze meer loslaten. Daardoor kunnen we met meer aandacht aanwezig zijn bij de dingen die we doen.

Mindfulness voor meer aandacht, kalmte en helderheid

Voor mij is deze TEDtalk wel weer een eye-opener, om wat beter voor mijn hoofd te zorgen. Andy heeft daarin wel een punt: we zorgen beter voor onze auto, onze kleding en ons haar dan voor ons hoofd. Terwijl ons hoofd de vele dingen mogelijk maakt die we hier kunnen doen. Ons hoofd zorgt onder andere voor:

  • creativiteit
  • aandacht
  • ontwikkelen
  • zorgzaamheid
  • onze emotionele stabiliteit

En we gunnen het geen moment rust in deze overdrukke wereld. De hele dag krijgen we een stortvloed aan informatie op ons af, proberen we to-do-lijsten te onthouden en ratelen we maar door. Hoeveel effect het heeft om bijvoorbeeld met meditatie / mindfulness je dag af te sluiten, lees je in dit artikel van Flow.

10 minuten op 24 uur is niet veel!

Even ervan uitgaande dat we ongeveer 8 uur per nacht slapen en 8 uur werken op een dag, blijven er 8 uren over. Het moet dan toch wel haalbaar zijn om 10 minuten hiervan gewoon niets te doen?

mindfulness

Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe lastig dit kan zijn, wil ik een WhatsApp groep maken om elkaar hierin te steunen. Zonder verplichtingen, zonder kosten. In deze groep kun je jouw ervaringen delen en de successen (elk moment dat je bewust even stilstaat). Het doel is elkaar te motiveren en te steunen.

Waarom niet op Facebook? Omdat ik zelf mijn Facebook gebruik tot een minimum wil beperken, en ook mensen zonder Facebook de kans wil geven om mee te doen.

Wil je mee doen? Vul dan het contactformulier in en ik voeg je toe.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!