Minder stress in 9 minuten

Tijdens een drukke werkdag, waar je continu van hot naar her vliegt, heb je natuurlijk geen tijd om uitgebreid te ontspannen. Gelukkig zijn er ook methodes waarbij je in relatief weinig tijd toch je stressniveau kunt verlagen. Minder stress in 9 minuten, dat klinkt toch uiterst aantrekkelijk?

Korte breaks, groot effect

Eerder schreef ik al over hoe je meer rust, helderheid en kalmte kunt bereiken in 10 minuten per dag. Maar ik merk zelf vaak dat ik te onrustig ben om tijdens mijn werkdagen 10 minuten stil te gaan zitten. Zeker als er veel mensen om je heen zijn of rinkelende telefoons, kan ik me dus voorstellen dat dit moeilijk voor je is. ‘s Avonds pak ik die 10 minuten vaak wel, en het is fijn om zo de dag rustig af te sluiten.

Maar er is gelukkig nog een andere manier om gedurende de dag toch je stressniveau omlaag te brengen: business yoga. Ik kwam kort geleden het boek “Bye Bye Stress in 9 minutes or less” van Sat Kirtan Kaur Khalsa tegen. Haar methode is gebaseerd op een meer dan 5000 jaar oude vorm van yoga, en biedt oefeningen die je gewoon onder werktijd kunt doen. Het boek is geschreven voor mensen die meer kalmte, geluk en ontspanning in hun werk willen vinden én bereid zijn daar voor te werken.

Minder stress met business yoga

Business yoga is gebaseerd op Kundalini Yoga en bevat speciale oefeningen voor mensen die druk zijn, en die direct effect hebben. Het zijn steeds 3 oefeningen van 3 minuten die je tussen je werkzaamheden door kunt doen om minder stress te ervaren. De effecten zijn uiteraard het meest krachtig als je het langere tijd volhoudt.

business yoga

Het boek bevat negen verschillende thema’s die elk hun eigen yoga routine hebben, waaronder stress verlagen, gezondheid, communicatie, geluk. Elk thema wordt vooraf gegaan door een korte introductie van persoonlijke ervaring van een deelnemer. Alle oefeningen worden met tekst en plaatjes uitgelegd, zodat je volledig zelfstandig aan de slag kunt.

Voordelen business yoga

Ik ben nog wat verder op zoek gegaan naar de verschillende voordelen van business yoga. Blijkbaar wordt dit al langere tijd toegepast binnen grote bedrijven als Nike, ING, KLM en Achmea, blijkt uit dit artikel. Yoga heeft enorm positieve effecten op stress en burn-out, maar ook op RSI klachten. Door mensen te begeleiden op yoga zijn echter ook effecten meetbaar op de sfeer binnen een bedrijf, meer positiviteit en beter functioneren in het algemeen. Doordat mensen meer energie krijgen en alerter zijn, neemt ook het aantal fouten af.

Ik ben zelf al wel langere tijd actief met yoga en ga zeker onderzoeken welke voordelen deze vorm van business yoga voor mij heeft tijdens mijn werk. Heb jij ervaringen met business yoga? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!