In de praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die veel worden afgeleid door externe factoren: collega’s, telefoon, e-mail, achtergrondgeluiden, etcetera. Op de 1 of andere manier vinden wij het als mensen lastig ons af te sluiten voor anderen. Toch maak ik zelf steeds vaker gebruik van de “niet storen” functies. In dit artikel leg ik je uit waarom.

Continu gestoord

Eerder schreef ik al een artikel over het boek “Om gestoord van te worden” van Barbara Aalpol waarin zij ingaat op allerlei afleidingen waar we de hele dag tegenaan lopen. Eén van onze grootste uitdagingen tegenwoordig is dat we continu online zijn en continu ‘aan’ staan. Ze vergelijkt deze online communicatiestromen met broertjes/zusjes binnen een gezin: je kunt niet mét en niet zonder ze.

Door de komst van onze smartphone zijn we allemaal de hele dag in staat om overal van op de hoogte te blijven. Enerzijds willen we dat graag, anderzijds leidt het ons ook continu af.

Deep work

Ik deed afgelopen weken mee aan de “Offtime challenge” van Gregor Noltes. Hij gaf me onder andere de tip om blokken ‘deep work’ in te plannen. Dit zijn blokken van bijvoorbeeld 45 minuten waarin je compleet ongestoord werkt. Op die momenten zet ik mijn telefoon op ‘Niet storen’ en zorg dat mensen een SMS bericht krijgen waarin ik aan geef dat ik ze later terug bel. E-mail schakel ik uit en ik zet relaxte muziek op. Het is heerlijk om af en toe even zo te kunnen werken, volledig geconcentreerd op wat je op dat moment doet.

Deep work zorgt er daarnaast ook voor dat we ons weer beter leren concentreren. Door het vele switch tasken (wat er feitelijk gebeurt als je denkt dat je aan het multitasken bent) raken onze hersenen vermoeid en onze aandacht versnipperd. Daardoor wordt het steeds moeilijker om je langdurig ergens op te concentreren. Door deep work kun je dit trainen.

Niet storen!

Vaak adviseer ik de mensen die ik begeleid om te zoeken naar welke mogelijkheden zij hebben om af en toe ongestoord te kunnen werken. Dit kan betekenen:

  • Thuis werken, bijvoorbeeld 1 dag per week
  • Telefoonvrij werken
  • In een aparte ruimte zitten
  • E-mail maximaal 2 keer per dag bekijken
  • Notificaties uitschakelen

Elke situatie is natuurlijk anders, en sommige dingen kunnen niet in jouw werk. Toch kan er altijd wel íets! Wat kun jij, in jouw situatie toepassen, om af en toe ongestoord je werk te kunnen doen?

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!