Detoxen kennen de meeste mensen waarschijnlijk vanuit voeding. Detoxen (oftewel ontgiften) betekent in die zin vaak dat je een tijd niet of minder eet om je te ontdoen van alle gifstoffen in je lijf. Het resultaat is meer energie, een mooiere uitstraling, etc. Sinds vorig jaar hebben we echter ook een digital detox day. Ik vertel je er in dit artikel meer over.

Digital detox

Zoals de naam misschien al wel doet vermoeden is digital detox day een dag lang digitaal ontgiften. In andere landen is het al langer bekend, vorig jaar is in Nederland de eerste Nationale Digital Detox Day georganiseerd. Dit jaar vindt het plaats op 18 februari en je kunt die dag zelfs een Digital Detox Masterclass volgen. Het is een dag afkicken van de gewoonte om continu met je telefoon en beeldschermen bezig te zijn. Uitdagend? Voor veel mensen wel. Waardevol? Dat geloof ik zeker!

digital detox day

Doe de verslavingstest

Voor de mensen die willen weten of ze verslaafd zijn aan hun smartphone, is een test ontwikkeld. Ik heb ‘m even gedaan. Gelukkig ben ik niet heel erg verslaafd, maar ik zit ook nog niet in het veilige gebied. Er is nog wel werk aan de winkel. Ik heb mijn eigen verslaving al een stuk verminderd door mijn e-mail te verwijderen van mijn telefoon, alle notificaties uit te zetten, en wat vaker de Niet storen functie aan te zetten. Op sommige momenten kies er bewust voor om de telefoon thuis te laten.

De smartphone verslaving blijkt bij sommige mensen zo ernstig te zijn dat ze afkickverschijnselen krijgen als ze hem niet gebruiken.

Voordelen van digital detox

Het houden van een digital detox moet natuurlijk wel iets opleveren. Enkele voordelen die mensen benoemen:

  • meer vrije- of werktijd
  • betere concentratie
  • minder stress
  • minder informatie en prikkels
  • bewust worden van de effecten van continu bereikbaar zijn
  • bewuste keuze maken van wanneer je wel en niet bereikbaar wilt zijn.

Durf jij het aan om op 18 februari mee te doen met de Digital Detox Day? Ik ben die dag in elk geval een dagje offline! Laat me weten wat je ervaringen zijn als je mee doet!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!