Nooit meer druk met dit inzicht

“Het zorgt ervoor dat we het altijd maar druk hebben en daar dan over zaniken tegen elkaar. [ ] We hadden er een gesprek over en kwamen tot een inzichtelijke conclusie: Dit stopt nooit, tenzij wij veranderen.” Aldus Jelle Hermus, in zijn boek ‘Leven met wind mee’. En zo is het precies. Hoe vervelend het misschien ook is, de enige die jouw drukte kan veranderen ben jij. Niemand anders gaat het voor je doen, niemand gaat jouw grenzen voor je bepalen en aangeven. Nooit meer druk zijn, heb je zelf in de hand.

Kleine veranderingen

Ook al voelt het misschien alsof er geen ruimte is om dingen anders te doen, die is er altijd. In welke fase of situatie je ook zit, er is altijd iets kleins dat je kunt veranderen. Soms in acties, soms in hoe je tegen dingen aan kijkt. Want ook hoe je naar iets kijkt, beïnvloedt je stressniveau.

Je kunt alle tips en websites lezen, allerlei trainingen volgen die te maken hebben met meer rust en minder stress, maar je zult iets moeten veranderen om ook daadwerkelijk minder stress te hebben. En dat veranderen vinden we lastig. Want dat is eng, en onbekend. En we weten niet hoe anderen gaan reageren. Kijk eens welke kleine, veilige verandering jij kunt doorvoeren voor meer rust. Elke dag een klein beetje, maakt op den duur ook een heleboel verschil.

Nooit meer druk geeft eerst onrust

En ook een hele lastige: als we meer rust willen, ervaren we eerst meer onrust. Getsie, zit je eindelijk op de bank en dan ben je super onrustig. Want er moet nog van alles gebeuren, er spookt van alles door je hoofd, je zit hier gewoon tijd te verdoen. En je gaat weer aan de gang. Herkenbaar?

Die onrust is iets wat erbij hoort, waar je doorheen moet. Om meer rust te ervaren, is het nodig de onrust te zien en tijd te geven om weg te ebben.
Onrust leidt tot meer onrust. En als je gewend bent om altijd maar door te jakkeren, is het ook heel gek om ineens stil te zitten. En kun je niet verwachten dat je direct rust ervaart. Maar door meer onrust toe te voegen, ga je zeker geen rust ervaren!

Het boek van Jelle Hermus is een aanrader als je op zoekt bent naar meer rust. Leuk cadeau voor pakjesavond of onder de kerstboom. Bestel je via de link hierboven? Dan krijg ik er een kleine vergoeding voor (kost jou niets extra’s). Wil je een goed doel steunen? Bestel je boek dan bij YouBeDo.com en doneer 10% aan een door jou gekozen doel. Past mooi bij de kerstgedachte!

Of kies voor de online training, waarmee je echt actief aan de gang gaat om meer rust in je dag te brengen.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!