Word productiever met een vaste ochtendroutine

Een tijdje geleden plaatste ik een oproep op social media over het volgen van een ochtendroutine en de effecten daarvan. Ik heb hele leuke reacties gehad en in deze blog wil ik een aantal ideeën daarvan met jullie delen.

Succesvolle mensen hebben een vaste ochtendroutine

Al sinds een tijd kwam ik regelmatig blogs en artikelen tegen die gingen over wat succesvolle mensen onderscheidt van minder succesvolle mensen. Eén van de belangrijke verschillen blijkt het volgen van een ochtendroutine te zijn. Met een ochtendroutine zet je feitelijk de toon voor de dag. Nog voor alle hectiek en voordat iedereen iets van je wilt, sta je stil bij wat JIJ wilt en hoe jouw ideale dag er uit ziet.

Blijkbaar is je brein de eerste paar uur van je dag het meest creatief en die tijd kun je dus het best benutten om de belangrijke dingen te doen. Doordat in je slaap allerlei nieuwe verbindingen zijn aangelegd, kun je direct na het wakker worden met creatieve oplossingen komen. Toch zonde om die tijd dan te besteden aan haasten, Facebook en e-mail checken toch?

The Miracle Morning

Miracle Morning

Ik had al regelmatig het een en ander voorbij zien komen over The Miracle Morning. Toen veel mensen in reactie op mijn oproep het boek aanraadden, ben ik er toch eens in begonnen. In dat boek worden zes stappen aangegeven voor een succesvol(ler) leven, namelijk:

  1. Stilte: mediteren, bidden, gewoon even niks.
  2. Affirmaties: positieve, bekrachtigende zinnen over hoe jij wilt dat je leven eruit ziet of hoe je je voelt
  3. Visualisatie: loop in gedachten je dag eens door en stel je voor hoe het in de ideale situatie verloopt
  4. Bewegen (Exercise): gooi je hartslag omhoog en maak je lichaam goed wakker
  5. Lezen (Reading): lees een aantal bladzijden uit een inspirerend boek
  6. Schrijven: Reflecteer, wees dankbaar en schrijf dit ook op

Het boek belooft je bij het dagelijks toepassen van deze stappen in je ochtendroutine een superproductief en succesvol leven. Hoewel ik het nog niet volledig in mijn systeem heb geïntegreerd, merk ik wel dat het heel fijn is om even tijd voor mezelf te nemen.

Eén van de inspirerende reacties die ik naar aanleiding van mijn oproep kreeg, was deze:

“TMM leerde mij in korte tijd een andere start van de dag. Dankzij TMM ben ik nu iemand die beter naar zichzelf luistert. Die aanvoelt of iets een goed idee is, mij een goed gevoel geeft. TMM heeft mij geleerd op ‘snooze’ te drukken. Niet op mijn wekker, maar in het dagelijks leven. Een korte pauze, een heerlijk gevoel van rust dat je gedurende de dag kunt oproepen om zo weer even tot het besef te komen waar het om draait.”

Meer productief en minder reactief

Het beginnen van de dag met een vaste ochtendroutine zorgt er dus voor dat je beter weet te bepalen welke dingen voor jou belangrijk zijn en helpt je bewuster keuzes te maken. Doordat je beter keuzes kunt maken, weet je ook waar je het best je aandacht op kunt richten. En beter je aandacht richten – op de dingen die voor jou belangrijk zijn – draagt absoluut bij aan je productiviteit.

Uit alles wat ik heb gelezen over een ochtendroutine heb ik inmiddels wel geconcludeerd dat het vroege(r) opstaan om dit te doen, dubbel en dwars de moeite waard is. Gun jezelf de tijd om vanuit rust aan je dag te beginnen, met een goed gevoel en focus op wat voor jou belangrijk is.

Heb jij een vaste ochtendroutine of ben je van plan er aan te beginnen? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen, neem gerust contact met me op of laat een reactie achter!

Wil je liever op een andere manier werken aan meer rust in je dag? Kijk dan eens naar mijn nieuwe online training ‘5 stappen voor meer rust in je dag’.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!