Over plannen en uitstellen

Al een jaar lang schrijf ik elke week een blog die op donderdag online gaat. Tot vorige week. Niet omdat ik geen zin meer heb in bloggen, maar omdat het me simpelweg niet gelukt is er voldoende tijd voor vrij te maken. Daarom deze week een blog over mijn eigen ervaringen met plannen en uitstellen.

Plannen of doen waar je zin in hebt?

Tegenwoordig ben ik me zeer bewust van het belang van plannen. En ik weet ook wel hoe ik een goede planning kan maken. Waarom is het me dan toch niet gelukt om die blog te schrijven? Mijn planning zat de afgelopen periode best vol, blijkbaar té vol. Continu had ik wel in mijn hoofd dat ik nog een blog moest schrijven, al merkte ik al een paar weken dat ik steeds krapper kwam te zitten en steeds later die blogs schreef. Vorige week bleef ik het uitstellen tot het me uiteindelijk dus niet lukte.

Het schrijven van een blog stond wel op mijn takenlijst, niet in mijn agenda. En daar zit meteen de grootste fout. Zo bleek ook uit dit artikel dat ik pas las, dat de kans groter wordt dat je dingen doet als ze in je agenda staan. Door het in je agenda te zetten, moet je ook nadenken over hoeveel tijd je ervoor nodig denkt te hebben. En als jouw dag (of agenda) lijkt op die van mij, stroomt ‘ie toch wel vol met allerlei dingen die gedaan moeten worden. Dus als je meer dingen inplant in je agenda, heb je vanzelf minder tijd ‘over’ om allerlei dingen tussendoor te doen.

Kleine kanttekening: zorg ook dat je agenda niet 100% gevuld is. Dat geeft je niet alleen een beklemmend gevoel, maar zorgt ook dat je geen ruimte hebt voor calamiteiten of onverwachte dingen die tussendoor komen.

Als je alleen werkt met een takenlijst is het verleidelijk om steeds de taken uit te kiezen waar je op dat moment het meest zin in hebt. En dat zijn vaak nou net niet de belangrijkste taken.

Uitstellen

Goed, afgelopen periode had ik dus veel in mijn agenda ingepland. Zo ook tijd om te besteden aan zaken rondom de AVG (nieuwe privacywetgeving), waar heel Nederland van in rep en roer is. Ook aan mijn kant was er het één en ander uit te zoeken, te regelen en uit te werken. Maar eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik hier ECHT geen zin in had.

Daar kwam mijn uitstelgedrag om de hoek kijken. En aangezien ik ook maar een mens ben, schoof ik de AVG wetgeving een paar dagen vooruit. En nog een paar dagen. Tot het bijna 25 mei was. Toen werd ik zenuwachtig. Ik had ondertussen wel redelijk ingelezen, presentaties bijgewoond en wist ongeveer wel hoe het in elkaar zat. Maar dat vertalen naar mijn bedrijf, daar wachtte ik nog even mee. Eerst even….

Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk moest ik er aan geloven en bleek het zelfs nog mee te vallen. Maar door het steeds uit te stellen, kwamen andere dingen wel in het gedrang. Mede daardoor verscheen voor het eerst in een jaar op donderdag geen blog.

Wat ik achteraf gezien het meest lastig vond, was dat ik niet helder genoeg had wát ik precies moest doen en hoe ik dat kon doen. Ik had beter het complete AVG-project kunnen opdelen in stapjes. Die stapjes waren overzichtelijk geweest, en met het afvinken van elk stapje was ik dichterbij mijn einddoel gekomen. Als je ergens tegenaan hikt, probeer dan te achterhalen wat je grootste probleem is waardoor je het niet gaat doen, en breek het dan op in haalbare stappen.

Planning bijstellen

Hoewel het misschien niet meteen een grote ramp is dat ik geen blog publiceerde afgelopen donderdag, heeft het me wel aan het denken gezet. De planning die ik had, is blijkbaar niet de meest handige. Het is tijd om deze bij te schaven, meer tijd te reserveren voor dingen die belangrijk zijn (voor mij) en niet alles vol te proppen. Misschien ben ik dan niet op zondagmiddag in de zon bezig om blogs te schrijven 😉

Check jij regelmatig of de planning die je hebt nog passend is? Zit er voldoende ruimte in voor dingen die jij belangrijk vindt, en heb je ook tijd voor ontspanning? Als dat niet zo is, kijk ik graag met je mee hoe je een betere planning kunt maken zodat je met minder stress en meer plezier meer resultaat haalt. Neem gerust contact op.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!