Stel je eens voor dat je inbox je deurmat zou zijn. Hoe zou jij dan je huis binnen stappen?

Regelmatig kom ik mensen tegen die een flinke hoeveelheid e-mail in hun inbox bewaren. Vaak zijn dit zowel gelezen als ongelezen mails. Een veelgebruikte strategie is om mails die nog behandeld moeten worden, weer op ongelezen te zetten. Met het gevolg dat er na drukke weken of maanden soms 500 (of zelfs nog meer!) ongelezen mails in staan.. Stel je voor dat je inbox dan je deurmat zou zijn?!

Andere behandeling

Het is eigenlijk best gek: in beide gevallen gaat het om post, maar de verwerking van fysieke post op de deurmat en e-mail in de inbox is compleet tegenovergesteld bij veel mensen. Nu zijn er natuurlijk ook mensen bij wie de deurmat vol ligt met (on)geopende post, maar veel mensen hebben hier toch een (soort van) systeem voor. Als je er zo over na denkt is het best gek dat je in je inbox zoveel bewaart, wat je thuis op je deurmat allang weggegooid of opgeruimd zou hebben!

Fysieke ruimte

Ik snap natuurlijk best goed dat het een stuk lastiger is om 500 enveloppen op je deurmat te bewaren en nog fatsoenlijk door de deur te kunnen stappen. Qua ruimte zou je al snel in de problemen komen, en waarschijnlijk zullen je huisgenoten nog gaan klagen ook. De meeste mensen krijgen waarschijnlijk ook al onrust bij het idee dat ze nog zoveel post te openen hebben. Bij e-mail doet zich dit ruimteprobleem niet voor; de meeste mailboxen hebben veel opslagruimte.

Zelfde stress

Hoewel je misschien geen last hebt van het fysieke ruimteprobleem met e-mail, merk ik wel bij veel mensen dat ze onrust of stress hebben van een te volle inbox. Tijdens een e-mailtraining leren mensen waarom ze dingen eigenlijk zo graag bewaren in hun mail, en dat dit vaak niet nodig is. Het geeft enorm veel opluchting om de training met een lege inbox te eindigen en methodes te hebben bepaald om binnenkomende mail effectief te verwerken. Zo zorg je ervoor dat je inbox, net als je deurmat, een prettige plek is om ‘binnen’ te komen!

Heb jij ook behoefte aan een lege inbox? Hier vind je meer informatie over de e-mailtrainingen die ik geef. Of je kunt hier mijn GRATIS tips downloaden.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!