Als ik een e-mailtraining geef, hoor ik regelmatig nog “ik doe het straks wel”. Zelf had ik daar ook wel een handje van.. Eerst kijken wat de leuke dingen waren, de ‘lastige’ dingen kwamen later wel.. Maar laat me vertellen waarom ik mijn uitstelgedrag aanpak!

Het vervelende van “ik doe het straks wel” is dat je er steeds meer tegenop gaat zien. Ik gaf er altijd de voorkeur aan om eerst de ‘makkelijke’ of ‘leuke’ dingen uit te kiezen. Ik ging er ook altijd vanuit dat ik nog wel tijd genoeg over had om de andere dingen later op de dag te doen. Maar wat ik vaak merkte bij mijn uitstelgedrag, is dat er ‘later op de dag’ zoveel nieuwe dingen bij kwamen, dat ik steeds meer stress kreeg. “Ik moet nu echt beginnen, anders red ik het niet…” Om dan tóch nog eerst een ander mailtje te behandelen. Gevolg? Stress, en met een opgejaagd gevoel de taak afhandelen. Doe jij dat ook?

Van uitstelgedrag komt…

Stress! En achterstand! En in veel gevallen ook afstel. Als je steeds de minder belangrijke of leuke taken blijft uitstellen, ervaar je continu een sluimerend gevoel van stress. Je weet dat je de taak toch moet gaan behandelen, maar..

  • het kost je te veel tijd
  • je hebt niet de juiste informatie
  • er liggen nog te veel andere dingen
  • je hebt er nu écht even geen zin in!

Dus je stelt het nog even uit. Na je lunch begin je er écht wel aan!

Je houdt jezelf voor de gek!

Met het idee “ik doe het straks wel” hou je vooral jezelf voor de gek. De kans is namelijk groot dat je er ‘straks’ ook geen zin in hebt, of geen tijd voor hebt. En vooral als andere mensen afhankelijk zijn van jouw actie of resultaat, kan dit uitstelgedrag wel eens hele vervelende consequenties hebben. Daarom verander ik dit steeds meer naar:

Ik doe het nu!

Tegenwoordig streef ik er naar om de zaken die ik het liefst wil uitstellen (want: geen zin, geen tijd, of een ander excuus) wél NU te doen. Alles wat ik binnen een paar minuutjes kan doen, handel ik af; het andere plan ik in. Het is onwijs prettig om juist die ‘vervelende’ klusjes waar ik tegenop ga zien, meteen af te handelen. Niet alleen zorgt het voor minder achterstand en stress, het geeft me ook meer focus om daarna de andere dingen te doen!

Heb je met je uitstelgedrag af en toe een schop onder je …. nodig? Maak dan meteen een afspraak en dan gaan we samen aan de slag!

[btnsx id=”77″]

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!