Binnen mijn vakgebied worden regelmatig aparte vergelijkingen gemaakt, zoals de pomodoro techniek om je productiviteit te verhogen en het eten van kikkers om van je uitstelgedrag af te komen. Kort geleden las ik (eindelijk) het boek ‘Eat that frog’ van Brian Tracy over uitstelgedrag aanpakken. En 1 techniek die hij beschrijft, maakt gebruik van het alfabet. Ik leg hem hieronder graag even voor je uit.

Kikkers eten

Brian Tracy beschrijft in het boek “Eat that frog” verschillende methoden om je uitstelgedrag aan te pakken en superproductief te worden. In 21 korte hoofdstukken met direct toepasbare tips legt hij je uit wat je kunt doen om direct je moeilijkste taak van de dag (oftewel: je grootste kikker) aan te pakken en af te ronden.

Zoals de schrijver aangeeft is het een manier van leven om elke ochtend te beginnen met de taak die je het lastigst vindt, maar die wel het meest toevoegt aan het behalen van je doelen of dromen. Hij laat je zien hoe je deze zelf helder krijgt en leert je een manier om hiermee te gaan werken.

ABCDE

Eén van de technieken die in het boek beschreven wordt, is die van ABCDE. Het idee is simpel, je begint met het maken van een lijst van alles wat je de komende dag moet doen. Schrijf dit ook letterlijk op, of noteer in je telefoon. Vervolgens ga je alle items een letter toekennen, volgens de volgende betekenis:

  • A: iets wat heel belangrijk is, wat je moet doen. Deze taak kan grote positieve gevolgen hebben als je het hebt gedaan of grote negatieve gevolgen als je niet hebt gedaan. Dit zijn je kikkers!
  • B: een taak die je zou moeten doen, maar die niet zulke grote gevolgen heeft. Dit doe je altijd pas nadat je A-taken zijn afgerond.
  • C: iets wat je leuk zou vinden om te doen, maar wat geen noemenswaardige gevolgen heeft.
  • D: een taak die kunt delegeren.
  • E: iets wat je helemaal kunt schrappen zonder dat het gevolgen heeft.

Uitstelgedrag aanpakken

Als je structureel op deze manier je dag indeelt, merk je dat je heel bewust wordt van je belangrijkste taken. Door dagelijks eerst de belangrijkste taak af te ronden, heb je sowieso een supergoed gevoel! En de rest van de dag ben je ook productiever, omdat je van het afronden van belangrijke taken een ontzettende kick krijgt.

Heb je nog een openstaande takenlijst? Begin er dan mee om deze te coderen volgens de ABCDE methode en kijk welke taak je als eerste moet aanpakken. Heb je meerdere A’s? Bekijk dan welke het belangrijkst is, en orden ze met A1, A2, enz.

Wil je het boek zelf helemaal lezen? Je kunt hem hier bestellen.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!