Van LinkedIn vakantie naar LinkedIn dieet

Het is bijna eind augustus en dat betekent dat mijn LinkedIn vakantie van twee maanden er bijna op zit. Wie een beetje opgelet heeft op LinkedIn heeft misschien gemerkt dat ik in augustus af en toe alweer wat heb geplaatst. In deze blog deel ik je mijn ervaringen over het laatste deel van de twee maanden en over hoe ik nu verder ga.

Meer rust zonder LinkedIn

Voordat ik besloot om een periode LinkedIn vakantie te nemen, werd ik erg afgeleid door dit platform. Er kwamen veel interessante artikelen voorbij, cursussen en (gratis) opleidingen en webinars. Aangezien ik nogal snel enthousiast kan worden voor dingen, schoot mijn enthousiasme steeds de lucht in. Ik had steeds vaker het gevoel dat ik dat of dat ook nog wilde gaan doen. Uiteindelijk was dit nogal vermoeiend. Hoewel LinkedIn misschien niet mijn complete dag beïnvloedde, vond ik wel dat ik teveel werd afgeleid door de tijd die ik hier doorbracht.

Na de eerste week merkte ik dat ik de gewoonte van het ‘checken’ redelijk doorbroken had. Nu ging ik sneller aan het werk doordat ik niet begon met LinkedIn. Maar wat me nog meer opviel is dat ik eigenlijk niet zo heel veel miste. En toen ik in augustus de eerste keer inlogde, werd dat ook bevestigd.

Niet noodzakelijk voor mijn werk

Hoewel ik van Facebook al een tijd geleden had geconcludeerd dat het voor mijn bedrijf niet noodzakelijk was, had ik dat idee bij LinkedIn nog niet. Ik heb heel veel waardevolle contacten ontmoet via LinkedIn en mijn netwerk daar afgelopen jaar flink uitgebreid. Maar door deze vakantie merkte ik dat ik LinkedIn minder ‘nodig’ had dan ik zelf dacht. Ik kreeg nieuwe aanvragen binnen via mijn website van nieuwe klanten en deed op andere manieren ook waardevolle contacten op.

Door even bewust afstand te nemen kon ik dingen in een ander perspectief zien. Het is voor mij belangrijker om me op andere dingen te richten. Daarbij speelde ook het boek ‘diep werk‘ een grote rol, die ik tijdens mijn echte vakantie eindelijk gelezen heb. De schrijver van dit boek (Cal Newport) heeft nooit een social media account gehad en adviseert mensen ook om er goed over na te denken welke waarde deze platforms voor je hebben. Door deze pauze realiseerde ik me dat LinkedIn een minder belangrijke rol speelt voor mijn bedrijf dan had ik gedacht.

Minder afleiding, meer concentratie

Een bijkomend voordeel van het stoppen met LinkedIn is dat ik meer concentratie krijg. Ik merkte een tijdje geleden dat mijn concentratie steeds slechter werd en dat vond ik vervelend. LinkedIn was iets wat ik vaak ‘even tussendoor’ deed als ik switchte van taken of ergens op vastliep. Welkome afleiding. Maar doordat ik LinkedIn (of andere afleiding) gebruikte, versnipperde mijn aandacht ook steeds. En het vergt oefening om mijn concentratie weer te verbeteren.

Door een aantal verschillende maatregelen, waaronder stoppen met LinkedIn, merk ik dat mijn concentratie weer verbetert.

Van LinkedIn vakantie naar LinkedIn dieet

Helemaal stoppen met LinkedIn wil ik ook niet, omdat ik het nog steeds wel een nuttig platform vind. Dus mijn vervolgstap is dat ik op LinkedIn dieet ga waarbij ik beperkt inlog op LinkedIn op vaste momenten. In elk geval niet aan het begin van mijn werkdag. En ook niet als afleiding. Vanaf nu zul je me dus wel weer kunnen tegenkomen (en benaderen) op LinkedIn, maar het kan wel zijn dat het iets langer duurt voor je reactie krijgt 😉

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!