De grote hoeveelheid afleidingen waar we tegenwoordig allemaal mee te maken hebben, zorgt ervoor dat onze concentratie steeds slechter wordt. In een artikel van HP de tijd werd 2 jaar geleden al gemeld dat onze concentratie nog slechter is dan die van een goudvis. Als je daar last van hebt, kun je zelf je concentratie weer trainen door ‘deep work’ in te plannen. Ik leg je uit wat het is en wat je er aan hebt.

De concentratie van een vis

Voor de grap zei ik wel eens dat mijn concentratie zo slap was als die van een vis. Een tijdje kon ik dit nog wel wegmoffelen onder ‘zwangerschapsdementie’ waardoor ik dingen niet onthield. Maar die tijd is ook al weer even voorbij. Toch baarde het me ook wel zorgen, dat ik in een bepaalde periode niet eens meer een boek kon lezen omdat mijn concentratie zo beroerd was.

Veel mensen blijken dit te herkennen. We lezen tegenwoordig zoveel korte stukjes tekst, in Facebook berichtjes, WhatsApp, mail etc. Langere teksten of boeken lezen kost simpelweg meer aandacht en dus ook meer concentratie. En als er dan een smartphone steeds naast je oplicht, is dat zeker niet bevorderlijk voor je concentratie.

Deep work

In oktober deed ik mee aan de eerste ‘Offtime Challenge’ van Gregor Noltes en hij liet me kennismaken met het fenomeen ‘deep work’ (van Cal Newport). Het heeft volgens mij wel wat weg van de Pomodoro techniek, die je ook gebruikt om langere tijd in diepe concentratie te werken. De drie kernprincipes zijn:

  1. Maak er een gewoonte van. Plan het liefst vaste tijden in, zodat je niet meer hoeft na te denken over óf en wanneer je dit doet.
  2. Sta jezelf ook toe om lui te zijn. Juist voor je creativiteit en productiviteit is het belangrijk de boel soms de boel te laten.
  3. Beperk je internettijd. Cal Newport heeft het hier dus niet eens over je social media gebruik, maar internet in het algemeen.

Meer concentratie = meer nuttig werk

In het filmpje hierboven wordt kort toegelicht hoe ‘deep work’ werkt. Vooral bij kennisprofessionals is het zeer belangrijk om af en toe volledig ongestoord en aandachtig kunnen werken. Op die manier kom je met veel betere oplossingen voor problemen en kun je meer nuttige dingen doen. Ik kom in mijn dagelijkse werk veel mensen tegen die beamen dat ze veel meer gedaan krijgen als ze thuis werken. Daar is vaak de afleiding een stuk minder dan op het werk.

Wat kun jij doen om vaker ‘deep work’ tijd in te plannen in je agenda? Ik ben erg benieuwd naar je resultaten!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!