Hoe meer ik me bezig hou met effectief en efficiënt werken, des te meer ik tot de conclusie kom dat ik verslaafd ben… aan prikkels. En met mij, nog heel veel mensen! Ben jij ook verslaafd?

Waarschijnlijk herken je het wel: steeds je e-mail checken, kijken of je iets hebt gemist. Regelmatig inloggen op Facebook, LinkedIn, Instagram, etc om te zien wat voor nieuws er is geplaatst. De moeilijk te onderdrukken neiging om even op je telefoon te kijken of je nog nieuwe berichtjes hebt. Niet meer zonder smartphone de deur uit, voor het geval je gebeld wordt.. Steeds op zoek naar prikkels.

Continu prikkels

Hoewel de huidige digitale middelen ons leven veel makkelijker kunnen maken, zorgen ze ook voor enorme nieuwe uitdagingen. En deze uitdagingen kom ik veel tegen, zowel bij mezelf als bij klanten die ik begeleid. Eén van de grootste uitdagingen van dit moment is ongestoord je werk kunnen doen. De meeste mensen worden gedurende de dag continu geprikkeld en velen van ons zijn aan die prikkels verslaafd geraakt. Alles wat ‘nieuw’ is, is toch spannender dan wat we al kennen.

Ongestoord werken in een hutje op de hei?

Veel mensen hebben het gevoel dat ongestoord werken niet meer mogelijk is tegenwoordig. Collega’s lopen binnen, telefoon rinkelt, computer en tablet melden nieuwe mails, Facebook meldt een nieuwe statusupdate, en zo verder. Toch kun je zelf wel veel doen om prikkels te verminderen. Een aantal tips:

  • Werk, als je ongestoord iets moet kunnen doen, met de deur dicht of een koptelefoon op.
  • Zet zoveel mogelijk notificaties uit!
  • Stem met je collega’s af dat je op bepaalde momenten niet bereikbaar bent
  • Kick af van je informatieverslaving!

In deze recent gepubliceerde video wordt uitgelegd waar onze smartphone verslaving vandaan komt, erg interessant!

Bewustwording is stap 1

Het kan natuurlijk zijn dat jij geen last hebt van al die prikkels; wees daar dan vooral blij om! Maar als je er wel last van hebt, kijk dan eerst eens wat voor jou de meeste prikkels oplevert: is dat je e-mail, telefoon, collega’s, of je eigen behoefte om steeds informatie te zoeken? Als je weet welke prikkels jou het meest storen, kun je vervolgens actie ondernemen om deze prikkels te verminderen. Je kunt hier mijn gratis tips downloaden om je e-mail prikkels te verminderen.
Als je hulp nodig hebt met het verminderen van prikkels, neem dan gerust contact met me op.

 

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!