Waarom afleiding zo aantrekkelijk is
Afgelopen week logde ik voor het eerst weer in op LinkedIn, na de eerste maand van mijn LinkedIn vakantie. Op mijn tijdlijn kwam een post voorbij van collega-ondernemer Wendy van den Bos waar een interessante discussie op volgde over de afleiding door de telefoon. Hoe komt het toch dat afleiding zo aantrekkelijk is?
De afleiding van de telefoon
In de post vertelde Wendy dat zij op weg naar haar vakantie de telefoon uitzette en het een heel fijn gevoel vond dat ze niet steeds met dat ‘ding’ bezig was. Maar zodra ze weer thuis was, viel ze in de oude gewoonte van het willen ‘checken’ en de aantrekking van de telefoon. De reacties varieerden van “maak er niet zo’n probleem van, dat ding hoort er tegenwoordig toch gewoon bij” (even vrij verwoord) tot iemand die niet snapte waarom die telefoon dan zo’n aantrekkingskracht had.
Het gaat denk ik ook niet eens zozeer om de telefoon (dat is op zich ook maar een middel), maar meer om alles waar dat ding voor staat. Altijd bereikbaar (kunnen) zijn, de wereld onder je duim, continu “contact” met anderen, continu “iets te doen”. We hoeven ons niet te vervelen, we hoeven geen lastige dingen te doen, we kunnen altijd iets leuk(er)s doen. Maar misschien nog wel het meest het gemak dat het ons geeft.
Gemak dient de mens
“Gemak dient de mens” is een bekend spreekwoord. Bij veel dingen die we doen laten we ons leiden door gemak. Dit speelt ook een hele grote rol bij gewoontegedrag (en -verandering). Hoe gemakkelijker iets is, des te sneller we geneigd zijn om het te doen. En zeker in de huidige tijd waarin we allemaal druk, druk, druk zijn, willen we vooral dat dingen makkelijk zijn:
- geen tijd om te koken, dus we eten “makkelijk”
- sporten op een trilplaat
- boeken luisteren
- online shoppen
Veel dingen worden ons tegenwoordig erg makkelijk gemaakt. Voor ongeveer alles is wel een app te vinden. Je begint misschien met één praktische app en zodra je daar het gemak van ervaart zoek je naar de oplossing voor een ander probleem. En door al die apps wordt je continu naar je telefoon getrokken.
Afleiding is makkelijker dan focus
Een bijkomend probleem is dat afleiding ons direct een goed gevoel geeft. Steeds als we een geluidje horen van een nieuwe e-mail of een like, krijgen we een shotje geluksgevoel. Maar bij 2 uur gefocust werken aan een belangrijke taak, heb je dat niet. Natuurlijk voel je daarna wel meer voldoening, maar je moet eerst even doorzetten. En laat dat nou net iets zijn wat we lastig vinden. Onze hersenen gaan liever voor korte-termijn-fijn en lange-termijn-pijn.
Daar komt nog bij dat we (mede) door het internet altijd en overal afleiding hebben. De gewoonte om alles meteen even op te zoeken of direct te bestellen sluipt er snel in. Het is dus aan onszelf om deze afleiding te beperken. Je kunt wel wat dingen om de aantrekking van afleiding te beperken:
- gooi de apps die teveel afleiding geven van je telefoon en tablet
- log steeds na elk gebruik uit, daarmee verhoog je de drempel om ‘even snel’ te checken
- blokkeer als je aan een belangrijke taak wilt werken het internet (diverse tips via deze link)
- schakel je 4G op je telefoon uit als je buitenhuis bent (of je WiFi thuis op of je werk)
- train jezelf om 15 minuten te wachten voordat je gaat kijken.
Uiteraard geldt dit alleen maar als je last hebt van de afleiding. Als jij je er helemaal OK bij voelt, is er natuurlijk niets aan de hand. Hoe ga jij om met afleidingen? Welke tips heb jij om er beter mee om te gaan? Laat het me weten in de reacties of via e-mail!