Sinds ik begonnen ben in het boek “Nooit meer te druk” van Tony Crabbe ben ik enorm geïnspireerd geraakt door zijn ideeën. Ik heb Tony Crabbe inmiddels ook mogen ontmoeten bij het gelijknamige seminar. Super interessant, en graag deel ik die inzichten hier ook weer met jullie! Zoals de boektitel wel aangeeft, wil Tony graag af van drukte. Hij pleit voor een nieuwe definitie van succes, waarbij we werkelijk waarde gaan toevoegen in plaats van alleen maar druk zijn. 

Druk druk druk

Bij veel mensen die je spreekt is het antwoord op de vraag “Hoe gaat het met je?” iets in de trant van “ja, goed, druk!” of “druk, druk, druk”. Waarop jij mogelijk reageert met “ja, ik heb het ook zo druk”. We concurreren zelfs met elkaar op drukte. Als je het niet druk hebt, doe je iets niet goed. Dat lijkt de tendens te zijn: hoe drukker je bent, des te succesvoller.

druk

Ondertussen zien we ook steeds meer mensen die enorm worstelen met deze drukte. Mensen die tegen het randje van een burnout zitten, altijd moe zijn, geen zin hebben in sporten of gezond eten koken, en geen tijd hebben voor ontspanning. De dingen die belangrijk voor ons zijn (gezondheid, relaties) hebben als eerste te leiden onder de race tegen de drukte. Zo kunnen we vaak op ons werk de hele dag een vrolijke indruk maken en thuis amper nog contact maken met ons partner of kinderen.

We kiezen misschien niet allemaal bewust voor de drukte, het is iets dat er in sluipt. Als we met een nieuwe baan beginnen, zijn onze dagen nog ‘leeg’ en open voor nieuwe mogelijkheden. Maar binnen de kortste keren zijn onze agenda en onze dagen vol. Wordt je weer eens bewust van hoe jij graag zou willen dat je dag er uit ziet. Welke stilzwijgende patronen zijn jouw werkdag binnengeslopen, waar zou je eigenlijk vanaf willen?

Nieuwe definitie van succes

Door de vele negatieve effecten van ons “druk, druk, druk bestaan” moeten we onder ogen gaan zien dat we een nieuwe definitie van succes moeten zoeken. De definitie die Tony Crabbe geeft in zijn boek is:

“Succes is gaan slapen in het aangename besef dat je de afgelopen dag je medemensen, collega’s en familie het beste van jezelf hebt kunnen laten zien en dat je morgen weer nieuwe kansen te wachten staan.”

Deze definitie gaat uit van doen waar jij goed in bent, en dingen doen waar jij het meest om geeft. Op welke manier kun jij het verschil maken voor je collega, klant of familie? Welke kleine stap kun jij zetten om elke dag prioriteit te geven aan dingen die voor jou belangrijk zijn? Durf jij iets van die drukte los te laten om bezig te zijn met wat jou voldoening geeft?

Succes is je onderscheiden van anderen

Door uit te gaan van de dingen waar jij goed in bent en die voor jou belangrijk zijn, ga jij je onderscheiden. Je bent niet meer bezig met drukdoenerij, maar met werkelijk iets voor een ander betekenen. Dat is eng! Als jij je volledig gaat inzetten op deze manier kun je namelijk enorme impact hebben. Dit zie je ook terug bij topsporters: zij hebben een hele duidelijke focus en werken keihard om daar te komen. Zij hebben geen tijd om continue “druk” te zijn met onbelangrijke dingen. Terwijl de meesten van ons heel druk zijn met onbelangrijke dingen en geen tijd hebben om ons verder te ontwikkelen in wat we echt willen.

In deze video zie je een kort interview van RTL Late Night met Tony waarin hij zijn ideeën over drukte deelt.

Kijk eens naar de dingen die voor jou belangrijk zijn en waar je nu geen tijd voor hebt. Op welke manier zou je hier dagelijks 5 of 10 minuten voor vrij kunnen maken? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd. Kom je er zelf niet uit? Kijk dan eens bij mijn trainingen persoonlijke effectiviteit of neem contact met me op, ik wil graag een keer met je sparren.

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!