Waarom harder werken niet helpt
Het lijkt zo logisch om harder te gaan werken als je het werk niet af krijgt. De onrust van onafgemaakt werk is enorm vervelend. Dus om dat gevoel weg te nemen, werken we harder, meer en vaker. Helpt dat wel om succesvoller te werken?
Overwerken is de norm
Ik schreef al eerder een blog over het belang van rust en ontspanning, en de noodzaak om dit in te plannen. Voor veel mensen is dit enorm lastig. Takenpakketten puilen uit, er is continu telefoon en die hele belangrijke dingen worden niet gedaan. Dus die doen we in de rust na werktijd, of ‘s ochtends voor de hectiek begint. Op thuiswerkdagen werken veel mensen die ik zie meer uren dan normaal, omdat het dan zo lekker rustig is.
Maar al die extra uren werken, is eerder contra productief dan dat het ons helpt. Gemiddeld wordt er door mensen 6 uur per week overgewerkt en slechts één derde van de mensen werkt nooit over. Toch is dat overwerk niet per se heel zinvol of productief, en kan het op lange termijn zelfs leiden tot gezondheidsklachten. Waarom doen we het dan toch allemaal?
Patroon van druk zijn
Veel mensen die ik tegenkom voelen zich erg verantwoordelijk voor hun taken, en willen hun collega’s niet tot last zijn. Zelf ‘nee’ zeggen betekent in veel gevallen dat iets niet gebeurt of dat een ander het moet doen. Blijkbaar vinden we dat nog lastiger dan zelf nog een extra taak op onze schouders nemen. En we hebben vaak ook wel het gevoel dat wij de enige zijn die de taak op de juiste manier uit kunnen voeren.
Druk zijn is een patroon. Als je geneigd bent snel ‘ja’ te zeggen tegen dingen, loop je ongemerkt vol. Doordat veel mensen niet met een planning werken, of alleen externe afspraken inplannen, hebben ze geen overzicht van hun taken en werkzaamheden. Daardoor werken ze eerder reactief, ze laten zich leiden door prikkels van buitenaf.
Ook in sommige organisaties zie je dat druk zijn het patroon is. Het werkt net als bij kinderen: ze doen wat je DOET. Je kunt als leidinggevende wel zeggen dat mensen rust moeten nemen en buiten werktijd niet hoeven te werken, maar als een leidinggevende dat wel doet zet hij/zij daarmee de toon. Als er vanuit de organisatie geen rust wordt gefaciliteerd, maakt het dat voor mensen lastiger (maar niet onmogelijk) om dit zelf te creëren.
De essentie van rust
Voor een goede productiviteit en goede resultaten is rust essentieel. Harder werken lost problemen niet op. Tenminste, niet als het om structurele problemen gaat. Als er een keer een piek in het werk is, is dat wel op te lossen met wat extra uurtjes. Maar in veel organisaties gaat het om structureel te hoge werkdruk, te veel werk en processen die niet optimaal zijn ingericht. Om dat aan te kunnen en te zorgen dat mensen daarmee om kunnen blijven gaan, is het van groot belang dat zij voldoende tijd hebben (/krijgen) om te herstellen. Na een periode van stress en hard werken hoort een periode te volgen van rust en herstel. Maar die komt meestal niet.
Als mensen ‘s avonds nog doorwerken, slapen ze slechter, eten ze ongezonder en zijn ze minder geconcentreerd. Als mensen de hele dag moeten multitasken, doordat ze continu telefoon en mail beantwoorden, komen ze niet tot kwalitatief goed werk. Er worden meer fouten gemaakt, dingen vergeten en taken afgeraffeld.
Zorg als werkgever of leidinggevende dat mensen de tijd krijgen om te rusten en te herstellen, zodat ze kwalitatief beter werk kunnen leveren. Gelukkig zien steeds meer werkgevers het belang van beweging en ontspanning in. Wil jij binnen je team meer bewust bezig zijn met het faciliteren van rust en slimmer werken in plaats van harder? Neem dan contact met me op, ik denk graag met je mee.