Waarom we niet gemaakt zijn voor productiviteit

Vind jij het soms ook zo moeilijk om productief te zijn door de dag heen? Om je aandacht te richten op wat je te doen hebt, zeker als je daar eigenlijk niet zo veel zin in hebt? Dat is heel normaal, en heel menselijk. Ik leg je uit waarom we niet gemaakt zijn voor productiviteit en wat je er aan kunt doen.

Terug in de tijd…

Laten we even samen teruggaan in de tijd, toen we nog buiten rondliepen om ons eten te verzamelen. Elk geluid, elke ritsel kon een roofdier zijn. We moesten dus continu alert zijn op de omgeving, om te zorgen dat we zouden overleven. Ook de mensen in je omgeving moest je steeds peilen, zodat je niet onverwachts uit de groep gegooid zou worden. Ons brein (en ons lijf) zijn gemaakt om te reageren op prikkels, om te zorgen dat we konden overleven.

Overvloed aan prikkels

We spoelen de tijd even vooruit naar nu, 2019. Kijk eens in je omgeving rond. Lopen daar beren of tijgers rond? Is er een groot risico dat je aangevallen wordt? Waarschijnlijk niet! Hoewel er nu geen beren, tijgers of andere levensbedreigende situaties op onze werkplek zijn, zijn ons brein en ons lijf nog steeds ingesteld op het reageren op prikkels.

Als we dan kijken naar de immense hoeveelheid prikkels die we per dag op ons af krijgen, is het natuurlijk niet zo gek dat we niet productief kunnen werken. Onze hersenen zijn continu aan het kijken of die prikkels (levens-)bedreigend zijn!

Maar wat kun je dan doen om je productiviteit te verhogen? Moet je ergens in  een hutje op de hei gaan zitten (met het risico dat daar wel beren rondlopen ;-))?

Toch niet in een hutje?

Gelukkig is dat niet nodig! Je kunt op je werkplek ook al wel het nodige doen om de afleiding te verkleinen. Ik geef je drie tips:

1. Werk met een duidelijke planning voor jezelf. Wat wil je bereiken vandaag?

2. Train je aandacht. Verminder je afleiding door bijvoorbeeld je e-mailprogramma af te sluiten, notificaties uit te zetten en gericht aan een taak te werken.

3. Werk in Pomodoro blokjes. 25 minuten geconcentreerd werken (telefoon uit/stil!), 5 minuten pauze.

Heb je hulp nodig bij het trainen van je aandacht of het werken aan je doelen? Of wil je met je complete team kijken hoe je de productiviteit kunt verhogen? Ik ben er voor je!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!