Een tijdje geleden kwam ik in aanraking met het boek “Nooit meer te druk” van Tony Crabbe. Dit boek is er op gericht je te helpen aan een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld. Ik heb ‘m nog niet helemaal uit, maar één van zijn ideeën over druk zijn wil ik wel vast met je delen.

Druk zijn is een keuze

Hoewel ik het best een gewaagde uitspraak vind, is Tony Crabbe vrij stellig: druk zijn is een keuze. Hij noemt het zelfs ‘de makkelijke’ optie. We hebben het druk omdat we de makkelijke weg kiezen, ons laten leiden door onze omgeving en onze inbox. Het is makkelijker om alleen maar te reageren dan om zelf actief na te denken over onze planning en om te kiezen wat we wel en niet doen.

Vaak zijn we druk met dingen die relatief makkelijk zijn, en hebben we geen tijd voor de lastigere dingen die een werkelijk verschil in ons leven kunnen maken. Druk zijn, en veel (kleine) dingen afhandelen, geeft ons ook continu dopamine kicks. Hij stelt zelfs dat we verslaafd zijn aan druk zijn (lees hierover ook dit artikel).

Elke activiteit is een opoffering

Kort nadat ik het boek had gekocht, luisterde ik ook de 100% inspiratiepodcast van Thijs Lindhout waarin hij een interview heeft met Tony Crabbe. Wat me van deze podcast erg bij bleef, was dat Tony Crabbe benadrukte dat alles wat we doen, betekent dat we iets anders opofferen.

Als we kiezen voor het bijwonen van een vergadering, hebben we geen of minder tijd voor het uitwerken van een belangrijk rapport. Als we kiezen om extra te werken, betekent dit minder vrije tijd of tijd met ons gezin.

Hij pleit er dan ook voor dat we veel bewustere keuzes gaan maken. We kunnen onze tijd 1 keer besteden, laten we dan de juiste dingen doen. Word je bewust van de opofferingen die je maakt door veel te werken, of continu je dag te laten bepalen door wat anderen van je vragen.

Moet ik dit nu doen?

Een hulpmiddel om te gebruiken bij het maken van deze keuzes is het volgende. Stel je zelf de volgende vraag met steeds de klemtoon iets anders:

  • MOET ik dit nu doen?
  • Moet IK dit nu doen?
  • Moet ik DIT nu doen?
  • Moet ik dit NU doen?
  • Moet ik dit nu DOEN?

Wees je ervan bewust dat je soms ‘nee’ kunt zeggen, of het op een ander moment kunt uitvoeren. Misschien kan iemand anders het uitvoeren of hoef je het zelfs helemaal niet te doen. Ik ben benieuwd tot welke conclusies jij komt, laat het me gerust weten!

Vond je dit interessant? Deel met je netwerk!